Vijesti

Ministarstvo zdravlja: Epidemijska situacija bolja, nisu neophodne nove mjere

Još uvijek nije potvrđeno da li će biti usvojene nove mjere pred predstojeće praznike. Iz Ministarstva zdravlja smatraju da je trenutna epidemijska situacija bolja i da nisu neophodne nove mjere.

Aktuelne mjere ostaju na snazi sve dok to zahtjeva epidemiološka situacija poručuju iz resornog ministarstva.

“Važno je da ljudi poštuju mjere koje su na snazi i da utičemo na razvoj situacije oko korona virusa. Svake nedjelje imamo nove analize epidemiološke situacije i na osnovu  brojki o novim slučajevima vidjećemo da li ćemo predložiti nove mjere, a za sada ostaju na snazi mjere koje su preduzete ranije, za Novu godinu vidjećemo kasnije”, kaže portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti.

Predstavnici sanitarnog inspektorata pri Agenciji za hranu i veterinu zadovoljni su primjenom postojećih mjera. Ističu da tokom pandemije nema junačenja, te dodaju da bi građani trebalo da nastave sa poštovanjem mjera. 

“Svaka nova rješenja moramo poštovati i rigorozno, jer samo tako možemo postići da se ne proširi pandemija… Sinoć sam bio do Gračanice, prezadovoljan sam, svi objekti su zatvoreni, poštuju se mjere, građani ne izlazi poslije 19 časova”, napominje glavni sanitarni inspektor Ibrahim Treshnjaku.

Zbog aktuelne situacije očekuje se da neće biti organizovanog dočeka Nove godine.

“Takvi su uslovi nemamo gdje, samo u krugu porodice”.

“Svake godine prva noć je bila u krugu porodice, tako će biti i ove godine”, poručuju mještani Prištine.

“Najbolje kući sa porodicom i da budemo mirni i da se spasimo ove nevolje”.

“Uglavnom smo slavili ovde po kafićima, a sada je drugačije zbog ove situacije ne možemo da budemo svi zajedno”, poručuju mještani Gračanice.

Policija Kosova će se tokom praznika  starati o održavanju javne bezbjednosti, u skladu sa odlukom Vlade o primjeni mjera u suzbijanju korona virusa.

“Stoga će Policija Kosova biti spremna da preduzme svoje policijske akcije koje su u interesu održavanja javnog reda i mira, ali i u interesu javnog zdravlja. Mogu da kažem da naši građani u velikoj mjeri poštuju mjere koje su predviđene protiv pandemije Covid-19, ali postoje i slučajevi kada se one ne poštuju”, poručio je portparol Policije Kosova Baki Kelani.

Policija Kosova je zbog nepoštovanja mjera od 28. avgusta, kada je na snagu stupio zakon, do 15. decembra izrekla 98.575 kazni.

RTK 2


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button