Vijesti

Hoti: Pokušavamo da obezbjedimo vakcine za 20 odsto stanovništva

Premijer Avdullah Hoti rekao je da Vlada radi na tome da obezbjedi vakcine za 20 odsto stanovništva.

“Trudimo se da obezbjedimo vakcinu. Dio smo koalicije COVAX i očekujemo da ćemo dobiti vakcine za 20 odsto stanovništva. S druge strane, ministar zdravlja je u kontaktu sa kompanijom za vakcine i radimo sa zemljama partnerima kako bismo od njih tražili direktnu podršku“, napisao je Hoti na Facebooku.

Prema njegovim riječima, Nacionalni institut za javno zdravlje radi na obezbjeđivanju potrebne tehničke opreme za skladištenje i distribuciju vakcine u svim opštinama.

“Institut je pripremio plan vakcinacije, dajući prioritet starijim osobama i građanima sa hroničnim bolestima, kao i zdravstvenim radnicima“, rekao je Hoti.

On je naglaio da je kao rezultat mjera koje je vlada preduzela uz konsultacije sa zdravstvenim radnicima bilo moguće smanjiti broj aktivnih slučajeva za oko 15 odsto, ali je dodao da je situacija i dalje ozbiljna.

“Broj zaraženih na 100.000 stanovnika opao je sa 257 na 100 slučajeva. Ali situacija ostaje ozbiljna i dužni smo da preduzmemo mjere jer su izvori zaraze svuda, posebno u prostorijama u kojima se okupljaju građani“, rekao je on.

Premijer je naglasio da će odluka o produženju zimskog raspusta u školama imati pozitivan uticaj na borbu protiv pandemije.

“Da bismo situaciju držali pod kontrolom, moramo poštovati mjere. Odlučili smo da se prvo polugodište završi 18. decembra. Ova mjera se zasniva i na činjenici da su pored ljekara i medicinskih sestara, kao i policajaca, i nastavnici prilično pogođeni. Podaci pokazuju da je od oko 11.000 testiranih nastavnika 15 odsto bilo pozitivno, dok je od oko 7.000 testiranih učenika 17 odsto bilo pozitivno. To je razlog za odluku da se zatvore škole 18. decembra”, rekao je on.

1. GJENDJA ME COVID Nga fillimi i pandemisë janë testuar rreth 162 mijë raste, prej të cilëve rreth 46 mijë (28%) kanë…

Posted by Avdullah Hoti on Nedjelja, 13. decembar 2020.

info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button