Vijesti

Kosovo rizikuje da izgubi oko 320 miliona eura u arbitražnim procesima

Kosovo rizikuje da izgubi stotine miliona eura, jer će se sljedeće godine suočiti sa sedam domaćih i međunarodnih kompanija pred Međunarodnim arbitražnim sudom, piše Gazeta Express.

Kako navodi taj medij, prema informacijama Ministarstva pravde, zbog arbitražnih procesa Kosovo rizikuje da izgubi oko 320 miliona eura.

Ministarstvo pravde saopšilo je da je posljednja kompanija koja je podnela tužbu “Contour Global”, koja se povukla iz izgradnje elektrane “Kosova e Re”.

Ostale kompanije koje su tužile su “MABCO Constructions”, “Fox Marble”, “Viktory”, “Ethos”, “Lute Kredit” i “Devolli”.

Prema podacima ministarstva, najozbiljnija je tužba kompanije “Fox Marble”. Ova kompanija od države traži 190 miliona eura.

Iznos novca koji potražuje firma “Viktory” je 55 miliona eura.

Milioni eura mogli bi da budu izgubljeni u slučaju tužbe “Lute Kredita” i “Devollija”. Vrijednost tužbi ove dve kompanije je oko 45 miliona eura.

Među kompanijama koje su pokrenule tužbe protiv Kosova je i kompanija bivšeg ministra spoljnih poslova Behgjeta Pacollija.

Njegova firma “MABCO Constructions” tužila je vladu Kosova, odnosno Ministarstvo pravde, u vezi sa slučajem hotela Grand, koji je Pacolli kupio, ali koja je kasnije otkazana.

“Za slučaj ‘MABCO Constructions’, Republiku Kosovo zastupa izabrana kompanija ‘Wagner’, sa troškom od 500 hiljada eura, dok je vrijednost tražena u tužbi 6 miliona eura”, kažu u ministarstvu.

Kompanija koja je takođe tužila državu pred Međunarodnim arbitražnim sudom je “Contur Global” koja traži odštetu u vrijednosti od 20 miliona eura.

“Što se tiče slučaja ‘Contur Global’, obavještenje od Međunarodnog arbitražnog suda dobili smo 19. novemra 2020. vrijednost tražena tužbom je 20 miliona eura. Ovaj slučaj je u početnoj fazi”, navodi ministarstvo.

Prema navodima ministarstva, Tužba kompanije “Ethos” je riješena dogovorom između KEK i te kompanije.

Inače, Kosovo je prošle godine uspjelo da dobije nimalo lak slučaj u Arbitražnom sudu. U stvari, to je bila najveća tužba koju je protiv Kosova pokrenula njemačka kompanija AKSOS u slučaju neuspjele privatizacije kosovskog Telekoma.

Ova kompanija u parnici protiv Kosova tražila je odštetu od 380 miliona eura uz navode da joj je nezakonito uskraćeno pravo na privatizaciju kosovskog Telekoma.

Međutim, odbrana Kosova je dokazala suprotno i zahvaljujući njima država je uspjela da izbjegne  ovu višemilionsku kaznu.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button