Vijesti

Vlada Kosova usvojila četiri nove odluke za upravljanje pandemijom

Vlada Kosova na današnjoj sednici odobrila je četiri odluke u vezi sa upravljanjem pandemijom kovida-19, među kojima je i odluka o preusmeravanja sredstava iz projekta za izgradnju bolnice u Uroševcu za potrebe nabavke medicinske opreme, prenosi Reporteri.

“Prva odluka odobrena na današnjem sastanku je predlog Ministarstva zdravlja za prenos sredstava iz programa u kategoriji kapitalnih izdataka, projekat Izgradnja bolnice u Uroševcu, u iznosu od 527.145 evra. Iz ovih sredstava iznos od 477.154 evra, biće prebačen u kategoriju kapitalnih izdataka u projektu Medicinska oprema za Odeljenje za mikrobiologiju i ispitne laboratorije i iznos od 50.000 evra, u kategoriji kapitalnih izdataka u projektu Zatvorska zdravstvena služba, kapitalna oprema u programu Odeljenje zatvorskog zdravlja“, navodi se u saopštenju Kancelarije premijera.

Takođe, na današnjem sastanku vladin kabinet je odobrio i drugi predlog Ministarstva zdravlja, koji ovlašćuje ministra zdravlja da donese Uredbu o uslovima naknada i drugim postupcima za privremeno angažovanje zdravstvenih radnika.

“U obrazloženju odluke se kaže da su sve veći zahtevi za angažovanjem zdravstvenih radnika i pomoćnog osoblja tokom pandemije, zbog preopterećenja pacijentima zaraženim kovidom-19 i infekcije zdravstvenih radnika tim virusom. Doneta je uredba o uslovima, naknadama i drugim postupcima za privremeno angažovanje zdravstvenih radnika i pomoćnog osoblja tokom pandemije kovid-19”, kaže se u saopštenju.

Još jedna odluka koju je odobrio vladin kabinet odobrava zahtev Ministarstva zdravlja kojim se odobrava plaćanje avansa od 100 odsto, u iznosu od 7.971.043,11 evra, za nabavku medicinske opreme, neophodne za prevenciju i kontrolu kovid-19.

“Akontacija se prenosi dalje fiskalna budućnost i ostaje otvoren tokom sedam meseci i biće zatvoren, odnosno opravdano od strane Ministarstva zdravlja pošto se prihvataju računi i oprema naručeni u skladu sa procedurama za kupovinu medicinske opreme, ali najkasnije do 30.06.2021. Odluka omogućava Ministarstvu zdravlja da preduzme sve neophodne pravne procedure za sprovođenje Sporazuma između Kosova i Međunarodne asocijacije za razvoj u vezi sa finansiranjem hitnog projekta za Kosovo”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je takođe odobrila odluku o pokretanju pregovora o bilateralnom sporazumu između Vlade Kosova i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg o Projektu razvojne saradnje.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button