Vijesti

NESTALI: Na muslimanskom groblju u Sjevernoj Mitrovici do sada pronađeno 73 tijela

Članovi Komisije za ljudska prava, ravnopravnost, pol, nestala lica i predstavke, zajedno sa predstavnicima Vladine komisije za nestala lica, posetili su groblje na sjeveru Mitrovice, gdje su prije nekoliko dana izvršena iskopavanja radi pronalaska posmrtnih ostataka nestalih osoba iz rata na Kosovu. Predsjednik vladine komisije za nestale Kuštrim (Kushtrim) Gara rekao je da je muslimansko groblje na sjeveru Mitrovice jedno od mjesta koje je tokom ove godine tretirano sa prioritetom.

„Muslimansko groblje na severu Mitrovice jedno je od mesta koje je tokom ove godine tretirano kao prioritetno, jer je unutar prostora groblja i u nedostatku tačnih informacija, verovatnoća da se napravi greška sigurno veoma velika, s obzirom na to da se na bilo kom mestu u okviru ovog prostora mogu nalaziti posmrtni ostaci. Naravno, narednih dana nije isključena mogućnost povratka na ovu lokaciju, jer postoji niz žrtava koje se i dalje nalaze na spisku nestalih osoba, a za koje se na osnovu informacija od članova porodice, ne isključuje mogućnost da se nalaze unutar ovog groblja“, rekao je.

Apelovao je na stanovnike Mitrovice da ukoliko se na grobnim mestima pronađu posmrtni ostaci, a da oni nisu sahranjeni u skladu sa tradicijom i verskim obredom, da ne premeštaju kosti i da o tome obaveste kosovske institucije.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Grdžaliu (Gërxhaliu) kazao je da su informacije o muslimanskom groblju na severu do sada uvek bile potvrđene.

„Pronašli smo posmrtne ostatke, odnosno 25 tela u gornjem delu ovog groblja i 48 tela u donjem delu“, rekao je on.

Grdžaliu je takođe kazao da je 90 posto ovih lokacija identifikovano i da očekuju analizu genetskog profila.

Prema njegovim rečima, malo je verovatno da će se radovi na ovoj lokaciji nastaviti do proleća, zbog vremenskih uslova i angažmana u Srbiji i na drugim lokacijama.

Poslanica Teuta Hadžiu (Haxhiu) pitala je da li činjenica da se na ovoj lokaciji iskopavanja izvode već nekoliko puta, znači da podaci iz Srbije koji su dostavljeni nisu istiniti i tačni.

Poslanici Teuti Hadžiju odgovorio je Gara.

„Čak i ako se dostave informacije, bez detaljne analize, bez provere ovih podataka na terenu, teško je raditi u prostoru gde se već nalazi groblje kao što smo do sada, jer je mogućnost greške vrlo velika“, rekao je on.

Besa Ismaili je postavila pitanje da li su tehnički razgovori radnih grupa u Briselu pomogli u spremnosti Srbije da ponudi pristup tim lokacijama?

Gara je rekao da je važno da sve institucije nastave da se bave rešavanjem pitanja nestalih osoba uz poseban prioritet.

KoSSev


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button