Vijesti

Od petka prijava za podizanje 10% ušteđevine iz Trusta

Kosovski fond za penzijsko osigranje Trusti objavio je uputstvo za prijavljivanje za povlačenje 10 odsto od ukupnog iznosa uštede iz ovog fonda.

Rok za prijave počinje u petak, 11. decembra u 15 časova.

Prijave nije moguće podneti lično već samo putem interneta, na adresi www.trusti10.org

Za prijavu je potrebno ukucati jedinstveni matični broj (lični broj) i broj bankovnog računa fizičkog lica.

Iz Trusti-a upozoravaju osiguranike ovog fonda, da u prijavi ne prilažu bankovni račun člana porodice neke druge osobe ili bankovni račun nekog biznisa, kao i da se ne prilaže broj računa banke koja nije na Kosovu.

Podsećamo, Skupština Kosova usvojila je prošle nedelje Zakon o ekonomskom oporavku koji omogućava osiguranicima Trusti-ja da povuku 10% od ukupnog iznosa ušteđevine u ovom fondu, a onima koji povuku do 999 evra, odnosno čija ušteđevina ne prelazi 9.999 evra, sredstva će biti vraćena u fond za ušteđevinu sa početkom od 2023.

Kako je predviđeno zakonom, isplata sredstava će se vršiti na osnovu broja, cene i vrednosti jedinica koje na dan podnošenja zahteva osiguranik ima na svom računu, a odobrena sredstva ne podležu porezu na lični dohodak.

Povodom stupanja na snagu ovog Zakona, oglasio se danas i kosovski premijer Avdulah Hoti koji se zahvalio poslanicima kosovske skupštine zbog toga usvojili ovaj Zakon.

„Od danas svi građani Kosova koji su doživeli ekonomski šok zbog kovid-19 će osetiti direktnu podršku vlade Kosova“, napisao je on na svom fejsbuk nalogu.

KoSSev


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button