Vijesti

Njemačka uvela nova pravila za građane koji dolaze sa Kosova

Njemačka ambasada u Prištini saopštila je da je desetodnevna izolacija obavezna za sve koji se sa Kosova vraćaju u Njemačku, prenosi Zeri.

Tekst se nastavlja ispod reklame

“Po ulasku u Njemačku – avionom, autobusom ili privatnim automobilom, ako ste boravili u rizičnom regionu u posljednjih 10 dana pre putovanja, izolacija je  obavena“, navodedeno je u saopštenju.

Prilikom ulaska u Njemačku – bilo avionom ili kopnom, autobusom ili privatnim vozilom – sa prethodnim boravkom u rizičnom području u poslednjih 10 dana morate:

• NOVO:  da se pre ulaska u zemlju registrujete na www.einreiseanmeldung.de i morate nositi dokaz o registraciji sa sobom,
• da se uputite se na odredište odmah po ulasku u Njemačku,
•  da započnete 10-dnevnu samoizolaciju / karantin. Od 8. novembra, karantin se više ne može zamjeniti testom prije ili neposredno nakon ulaska.
• Važno: Propisi o karantinu važe samo za ljude kojima je trenutno uopšte dozvoljen ulazak u Njemačku. Oni ne znače ukidanje ili ublažavanje ograničenja ulaska.
*** Takođe imajte na umu da se prilikom ulaska na Kosovo iz Njemačke trenutno mora podneti negativan test. U suprotnom, ulaz može biti odbijen. Za više informacija kontaktirajte nadležne kosovske vlasti.

Nadležne njemačke institucije i dalje kategorišu Kosovo kao region sa velikim rizikom od širenja pandemije kovid-19.

“Imajte na umu da na Kosovu medicinska nega nije zagarantovana prema njemačkim standardima, između ostalog postoje samo vrlo mali kapaciteti za lečenje na intezivnoj negi i ograničene mogućnosti testiranja za kovid-19“, kaže se u saopšenju ambasade.

Od 8. novembra 2020. nadalje, izolacija se više ne može zamjeniti testom urađenim pre ili neposredno nakon ulaska u Njemačku.

Për të gjithë shtetasit e Republikës së Kosovës si dhe ata që kanë nënshtetësi të Gjermanisë: nëse keni ndërmend të…

Posted by Ambasada e Republikës së Kosovës në Gjermani/Botschaft der Republik Kosovo on Petak, 4. decembar 2020.

Kosovo Online / Zeri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button