Vijesti

Reporteri: Kosovo među najsigurnijim u Evropi i svijetu od terorizma

Terorizam ostaje važan i ozbiljan problem u mnogim zemljama, uprkos ukupnom padu njegovog globalnog uticaja tokom 2019. godine, navodi Institut za ekonomiju i mir u izveštaju o Globalnom indeksu terorizma za 2020, a Kosovo se ocenjuje kao jedno od najbolje rangiranih u Evropi, prenosi Reporteri.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Prošle godine su 63 države zabežile najmanje jednu smrt od terorističkog napada, dok je 17 zemalja zabežilo više od 100 smrti od terorizma.

Kosovo, Hrvatska i Slovenija, zajedno sa Islandom, Portugalijom i Rumunijom, najbolje su rangirani u Evropi i među najsigurnijim su na svetu gde je uticaj terorizma minimalan, navodi se u izveštaju.

Slede Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, dok je Bosna i Hercegovina zabeležila najveći pad terorističkog uticaja u poređenju sa drugim zemljama sveta.

Bezbednost na Zapadnom Balkanu

Izveštaj napominje da oko 6,8 miliona komada malokalibarskog oružja ostaje uskladišteno na Zapadnom Balkanu nakon sukoba 1990-ih. Osim rizika od slučajnih eksplozija na tim skladištima, organizovani kriminal u regionu i povratak boraca terorista takođe se navode kao problem.

“Razumno je brinuti da bi ovo oružje moglo biti ukradeno iz ovih skladišta kako bi se opremilo više od male terorističke vojske”, navodi se dalje u izveštaju.

Dodaje se da nije iznenađujuće što svaka država stavlja terorističku upotrebu eksploziva, opasnih materijala i oružja na prvo mesto u svoje registre opasnosti. Većina vlada tvrdi da mogu same da se nose sa ovim rizikom, ali, dokazi sugerišu da mnoge od njih ne preduzimaju potrebne korake.

Amonijum nitrat se u velikim količinama skladišti u slabo zaštićenim skladištima u mnogim drugim zemljama, ne samo u Bejrutu.Međutim, veruje se da je eksplozija u Bejrutu bila potrebna da bi neke vlade odlučile da preispitaju svoje stavove.

“Evropska unija, a ne zemlje Zapadnog Balkana, prvenstveno rade na rešavanju pitanja malokalibarskog i lakog oružja”, navodi se u izveštaju.

Bosna i Hercegovina je postigla najviše napretka u proceni za 2019. godinu i dobila je nešto više pažnje u odnosu na druge zemlje u regionu, a slede je Austrija i Švedska.

Sveukupno, od 2002. godine, uticaj terorizma u Bosni i Hercegovini se smanjio. Od 24 napada zabeženih od 2002. godine, nijedan nije pripisan poznatim terorističkim grupama.

Hrvatska, Kosovo i Slovenija svrstane su među najsigurnije u Evropi i u svetu uopšte. Prema ovom merenju, oni dele 138. mesto sa Islandom, Portugalijom i Rumunijom iz evropskih zemalja i sa Kubom, Kambodžom, Mongolijom, Singapurum, UAE i Severnom Korejom, koja se takođe rangira kao minimalno pogođena terorizmom.

Severna Makedonija je na 123. mestu, Crna Gora na 107. mestu, dok je Albanija na 95. mestu. Srbija je takođe među najbolje rangiranim zemljama u Evropi i svetu i zauzima 128. mesto.

U 2019. godini broj smrtnih slučajeva od terorizma opao je petu godinu zaredom, nakon što je dostigao vrhunac 2014. godine, navodi se u izveštaju.

Ukupan broj smrtnih slučajeva smanjio se za 15,5 odsto, a ovaj izveštaj kaže da je ukupno ubijeno 13.826 osoba. Pad broja poginulih odražava smanjenje uticaja terorizma, pri čemu su 103 zemlje zabeležile poboljšanje rezultata, u poređenju sa 35 zemalja sa pogoršanjem stanja.

Avganistan i dalje najviše pogođen terorizmom

Avganistan je i dalje zemlja koja je najviše pogođena terorizmom, jer je 2018. godine pretekao Irak, navodi se u izveštaju.

U Severnoj Americi, zapadnoj Evropi i Okeaniji, napadi krajnje desnice porasli su za 250 odsto od 2014. godine, a broj umrlih povećao se za 709 odsto u istom periodu. U 2019. godini 89 smrtnih slučajeva pripisano je teroristima krajnje desnice, od kojih 51 u napadima na džamiju u Krajstčerču na Novom Zelandu.

U izveštaju se navodi da su snaga i uticaj takozvane Islamske države nastavili da opadaju, a broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju ovoj grupi u 2019. godini pao je na 942, u poređenju sa 1.571 u prethodnoj godini.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button