Vijesti

Udruženje ugostitelja Kosova: Hitno ukinuti ograničenje kretanja

Udruženje ugostitelja Kosova zatražilo je hitno ukidanje ograničenja kretanja, jer, kako su naveli, ta mera nije smanjila broj novih slučajeva zaraze koronavirusom, prenosi Ljajmi.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Udruženje je upozorilo na propast mnogih preduzeća, jer se, prema njihovim navodima, otpuštanje radnika nastavlja iz dana u dan.

“Zabrinuti smo nepredvidivim rezultatima najnovijih mera koje primenjuje Vlada Kosova, od 13. novembra do danas. Svedoci smo da se kriva infekcije kovid-19 samo pogoršala. Imamo porast i krive ekonomske štete, koji se sve više produbljuje”, navodi se u saopštenju Ugostitelja.

Kako ističu, od početka pandemije do sada, očigledno je da mere ne postižu svoj cilj, naprotiv, nepromišljene su i vrlo opasne, što će ostaviti tragove i posledice dugo vremena nakon pandemije.

“Što se tiče uticaja pandemije i mera Vlade Kosova na ekonomski aspekt, očigledno je da je ugostiteljski sektor najviše pogođen. Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, prihodi i promet ugostiteljskog sektora u poređenju sa 2019. i 2020. godinom, samo u drugom kvartalu 2020. spali su za 64 odsto, kao nijedan drugi sektor na Kosovu”, dodaje se u saopštenju.

Kako navode, iz dve ankete o preduzećima i radnicima iz Izveštaja istraživanja o uticaju pandemije na ugostiteljstvo, 36 odsto ugostiteljskih preduzeća primorano je da otpusti svoje radnike, kao rezultat smanjenja obima aktivnosti i problema sa likvidnošću.

“Ako se ova ekonomska klima nastavi, preduzeća ne mogu preživeti ovu situaciju i 56 odsto njih je prijavilo da će otpustiti još više osoblja. U tim okolnostima, hitno pozivamo da se ukinu ove mere, kao neefikasne”, ističe se u saopštenju.

Kako dodaju, u vezi sa kovid-19, najveće širenje zaraze se događa u prostorijama javnih institucija koje ne poštuju preventivne mere, ne vrše inspekciju svojih unutrašnjih prostorija, ali, kojima je u prvom redu kažnjavanje privatnih preduzeća i građana, uzrokujući visoku nezaposlenost u privatnom sektoru.

“Sve ovo i svu ozbiljnost ovog pitanja, između ostalog, najbolje objašnjava poruka koju smo svi razumeli sa nekontrolisanom gomilom ljudi, sastancima, organizacijama i nedostojnim kampanjama političara na poslednjim izborima u Podujevu. Ovo je primer koji uzimamo u ovo vreme krize”, zaključuje se u saopštenju Ugostitelja.

Posted by Shoqata e Gastronomëve të Kosovës on Ponedjeljak, 30. Novembar 2020.

Kosovo Online / Lajmi


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button