Vijesti

SINDIKAT PROSVJETE PROTIV VLADE KOSOVA: Ponedjeljak je neradni dan

Uprkos odlukama Vlade Kosova da je ponedeljak radni dan, Sindikat obrazovanja nastavlja da poziva obrazovno osoblje da ne ide na posao. To zasnivaju na kalendaru za školsku godinu.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Predsjednik ovog sindikata Rrahman Jashari rekao je da će na osnovu kalendara školske godine ponedjeljak biti praznik posvećen prazniku 28. novembra.

Što se tiče izjave premijera Hotija da bismo trebali pokazati solidarnost zdravstvenim radnicima, Jashari je rekao da su se nastavnici solidarizirali do septembra kako bi što bolje razvili nastavni proces.

“SBASHK na osnovu kalendara za školsku godinu u kojoj se nalazimo, gdje je jasno rečeno da je 28. novembar subota, ali je ponedjeljak praznik posvećen ovom velikom prazniku, odgovorio je članstvu, ističući da na osnovu ovog kalendara, Ponedjeljak je praznik i tako bi i trebalo biti. Što se tiče izjave premijera da bismo u ponedjeljak trebali raditi na solidarnosti s bijelim kaputom … Izjavljujem da su se učitelji Republike Kosovo solidarizirali s bijelim kaputom i policijom … a mi smo solidarni jer smo i nakon toga bili kategorični dodatne pripreme, do 14. septembra, kosovski nastavnici izrazili su spremnost za rad u kosovskim institucijama, znajući veliku vrijednost koju škole imaju za što bolji razvoj nastavnog procesa “, rekao je Jashari.

Jashari je rekao da ova pauza ne šteti nastavnom procesu, jer nastavnici nisu ni planirali izradu nastavne jedinice u ponedjeljak.

Rekao je da ništa nije učinjeno suprotno kalendaru MONT-a i da će ponedeljak biti praznik za osnovne, srednje i univerzitetske škole.

“Nastavni proces i nastavni kalendar nisu oštećeni, ali nastavnici, učenici zaslužuju ovaj praznik zbog praznika u novembru i onoga što je u kalendaru školske godine, a u utorak će kosovski nastavnici, zajedno sa svojim učenicima nastavite s obvezama tako da čak i protiv uvjeta iz Covida, završimo što bolje prvu polovicu godine, a zatim se pripremimo za drugu polovicu. Dakle, nismo učinili ništa suprotno postojećim dokumentima, oni poštuju kalendar MONT-a i ponedjeljak bi trebao biti slobodan dan za obrazovni sistem, za osnovne, srednje škole i univerzitete “, rekao je Jashari.

Jashrai je rekao da se sindikat ne bavi institucijama, ali svi su dužni poštovati statut i volju nastavnika.

“Kosovski učitelji vjeruju SBASHK-u, smatraju ga svojim sindikatom, jedinstveni su i ne bavimo se onim što institucije kažu, oni rade svoj posao, dok ja kao gradonačelnik, centralno osoblje, gradonačelnici, gradonačelnici škole su po zakonu dužne da poštuju glas i volju nastavnika na Kosovu, “rekao je Jashari.

Što se tiče onih nastavnika koji neće poštovati SBASHK-ovu odluku, rekao je da je u njihovoj volji da idu na posao ili ne.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button