Vijesti

Na Infektivnoj klinici u Prištini potrebno više od hiljadu eura za nedjelju dana liječenja

Rođaci pacijenata smještenih na Infektivnoj klinici u Prištini, koji su željeli da ostanu anonimni, izjavili su da su samo za lijek “remdesivir“ potrošili oko 900 evra, piše Koha.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Kako se navodi, jedna ampula leka košta od 120 do 200 evra, a tablete oko 75 evra.

Pre nekoliko dana Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula je istragu, jer takva ampula na Kosovo ulazi preko carine po ceni od 45 evra.

Pacijenti su takođe pokazali da svakodnevno moraju da kupe lek „medakon“ koji u apotekama na Kosovu košta osam evra po ampuli. Takođe, analiza d-dimera, koja se neprestano zahteva od pacijenata zaraženih kovidom, ne radi se na UKCK, a u privatnim laboratorijama cena je oko 20 evra.

Specijalisti za zarazne bolesti ove klinike rekli su da imaju većinu lekova.

“Sa pozitivne liste lekova mislim da imamo obezbeđene lekove, ali postoje lekovi koje bi pacijenti, ako se ne nalaze na osnovnim listama, trebalo da kupuju“, rekao je Saljih Ahmeti, infektolog.

Iste žalbe na nedostatak lekova imaju i rođaci pacijenata koji se već leče u ustanovi Sportske medicine i ističu da im loši ekonomski uslovi donose brojne poteškoće.

Rekli su i da su za razliku od drugih klinika uslovi u ovoj ustanovi bolji.

U odgovoru iz Kliničkog centra kažu da su sve klinike snabdeli lekovima koji se koriste za lečenje virusa. Iz ove institucije kažu da za lekove “remdesivir“ i “favipiravir“ postupke nabavki vodi Ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Armend Zemaj obećao je da će pacijentima “remdesivir” biti obezbeđen besplatno, uprkos činjenici da je Svetska zdravstvena organizacija preporučila da ga ne koriste.

Kosovo Online / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button