Vijesti

WHO: Barem 60 posto populacije mora se vakcinisati da bi se zaustavila pandemija

Približno 60 do 70 posto populacije treba se vakcinisati da bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom, rekli su u petak čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tekst se nastavlja ispod reklame

Stopa je određena na temelju nekoliko studija, rekla je u petak na konferenciji za novinare u Ženevi Katherine O’Brian, šefica WHO-ovog odjela za vakcinisanje, prenosi agencija dpa.

O’Brien je naglasila, međutim, da će stvarno potrebna stopa imunizacije za ovu pandemiju postati jasnija jednom kad se bude više znalo o vakcinama koja su zasad testirana.

“Stvarno je važno da počnemo dobivati više informacija”, izjavila je.

Osim saznanja koliko su vakcine u stanju spriječiti zarazu koronavirusom, pitanje je otežavaju li virusu da se zadrži u nosu i grlu kod ljudi koji nemaju simptome, i otežavaju li vakcine virusu da se prenosi s jedne osobe na drugu, dodala je O’Brien.

Svjetska zdravstvena organizacija također je saopćila da treba vidjeti kliničke podatke i informacije o dobroj proizvodnoj praksi kako bi mogla ocijeniti rusku vakcinu protiv koronavirusa, Sputnjik V, rekla je u petak pomoćnica generalnog direktora, Mariangela Simao.

Ruska vakcina Sputnjik V više od 90 posto je učinkovita, rekao je ovaj mjesec predstavnik ministarstva zdravstva, pozivajući se na podatke prikupljene tokom vakcinisanja građanstva, umjesto trenutnog postupka ispitivanja.

Jedan od najvažnijih stručnjaka WHO-a za vanredne situacije u petak je rekao da bi bilo “vrlo spekulativno” za WHO da kaže da se virus nije pojavio u Kini, gdje je prvi put identificiran na tržnici u decembru prošle godine.

Kina se trudi progurati narativ putem državnih medija, da je virus u inostranstvu postojao prije nego što je otkriven u Wuhanu, gradu u centralnoj Kini, pozivajući se na postojanje virusa na pakiranju uvezene zamrznute hrane te putem naučnih publikacija koje tvrde da je virus cirkulirao Evropom prošle godine.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button