Vijesti

Buduća crnogorska vlada bez Bošnjaka

Mandatar Zdravko Krivokapić predstavio je danas sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika, javlja Anadolu Agency (AA).

Tekst se nastavlja ispod reklame

Krivokapić je kazao da će na ministarskim funkcijama biti nestranačke ličnosti, dok će potpredsjednik vlade biti lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. On je rekao da očekuje podršku javnosti kako bi Vlada mogla da sprovede neophodne reforme.

“Ovo je Vlada koja nije ni startovala, a najviše je kritikovana. Javnost se više bavila imenima nego vizijom budućnosti Crne Gore. Pozivam građane da nam pomognu da dođemo zajednički do najboljih rješenja, jer ovo je pitanje svih nas”, kazao je Krivokapić.

On je kazao da je za ministra unutrašnjih poslova predložen advokat Sergej Sekulović, ministra odbrane Olivera Injac, dok je za ministra vanjskih poslova predložen Đorđa Radulovića.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, ministarstvo kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ministarstvo ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je predložen je Vladimir Leposavić, ministarku zdravlja Jelena Borovinić Bojović, dok će ministarstka prosvjete, nauke, kulture i sporta biti Vesna Bratić.

Za minstra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a za ministra javne uprave Tamara Srzentić. Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će biti Aleksandar Stijović.

Krivokapić je odbacio optužbe da je većina članova Vlade sa njim bliska od ranije.

“Da imam Vladu rođaka, prijatelja i kumova tu ne bih pripadao. Poznajem kandidate od skoro, ali kada imate reference ne mogu da kažem da mogu da ga eliminišem”, tvrdi Krivokapić.

On je kazao da Vlada treba što prije da počne sa radom jer je, kako tvrdi, izgubila vremenski period i dala snagu onima koji su sada na vlasti. On je rekao da tokom sastavljanja vlade nije želio da pristane na ucjene političkih saveznika. Kazao je da će u ponedjeljak političkim partijama da dostavi ekspoze sa spiskom kandidata za ministre

“Ja sam želio da dođe do konsezusa političkih subjekta i došli do onoga što smo željeli, a to je racionalizacija uprave. Za četiri godine ako budemo ostvarili bar 50 posto onog što smo zamislili mi ćemo se primaći dovoljno blizu da je kvalitet života postao drugačiji”, kazao je Krivokapić.

Sjednica crnogorskog parlamenta, na kojoj će Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove Vlade, biće održana 2. decembra.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button