Vijesti

Hoti: Ako uskoro ne budemo znali ime predsjednika idemo na izbore

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da, kada je u pitanju izbor novog kosovskog predsednika, postoje samo dve opcije, ili zajednički kandidat svih političkih partija ili izlazak na izbore, prenosi Reporteri.

Tekst se nastavlja ispod reklame

“Više je nego jasno da Kosovo nema predsednika i na osnovu Ustava treba da izaberemo novog, za njegov izbor je potrebno 80 glasova u skupštini, koje ova vladajuća koalicija sigurno nema. To zahteva da sednemo sa opozicionim političkim partijama i vidimo da li možemo da se dogovorimo, a nadam se da ćemo to brzo učiniti. Ukoliko nema takvog dogovora onda treba da se dogovorimo o datumu izbora, sigurno neki datum koji odgovara građanima. To su dva ustavna puta kojim treba ići narednih nedelja”, rekao je Hoti.

Veruje i da će se uskoro organizovati prvi sastanak sa svim partijama na kojem će se razgovarati o ovim temama.

“I ja se angažujem u tom pravcu. Ako ima volje za izbor predsednika, za konkretno ime, za zajedničko ime, a ako nema govorimo o datumu izbora. Druge opcije nema“, rekao je Hoti.

Komentarisao je i kritike opozicije koja kaže da se ne upravlja dobro pandemijom, rekavši da je to slučaj i u drugim državama.

“Opozicija ima svoj posao, mi radimo svoj posao, ali takvo je iskustvo i naprednijim zemljama. Broj obolelih je najviši od početka pandemije, što znači da su i Francuska ili Nemačka loše upravljale pandemijom, ili Brisel koji je kompletno zatvoren? To ne znači da pokušavamo da se opravdamo, uveravam građane da smo preduzeli sve radnje koje se preporučuju u ovakvim situacijama, radnje koje se zasnivaju na preporukama zdravstvenih stručnjaka, ali na kraju delimo sudbinu sa čitavim svetom“, rekao je Hoti.

Što se tiče hapšenja visokih političkih lidera od strane Specijalnog suda, kaže da će se koristiti svi ustavni instrumenti kako bi im se pomoglo.

“U momentu osnivanja Specijalnog suda 2015. očekivalo se da će biti hapšenja. Naravno da nismo znali ko će biti optužen, kada i za koja dela. Ali, to nije potpuno neočekivano. Cenim ponašanje optuženih, koji su sada na sudu u Hagu. To je ponašanje državnika, dostojanstveno, zrelo i to su ocenili svi naši međunarodni prijatelji”, ocenio je Hoti.

Prema njegovim rečima, budući da nije lako što je Kosovo ostalo bez predsednika, dvojice bivših predsednika skupštine i šefa jedne parlamentarne grupe, Hoti kaže da treba biti obazriv u svom ponašanju prema njima.

“Sada smo u takvoj situaciji, i koristićemo sve instrumente Ustava i zakona koji su nam na raspolaganju kako bismo pomogli. Pružamo podršku njihovoj odbrani, podršku definisanu zakonom u okviru Ministarstva pravde“, zaključio je Hoti.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button