Vijesti

Učenici iz Donjeg Ljubinja obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine (FOTO)

Sinoć su učenici Osnovne i niže srednje škole „25. maj“ iz Donjeg Ljubinja, uzrasta od 8-10 godina, uz intoniranje himne BiH obilježili Dan državnosti ove zemlje. Podjeljeni u dvije ekipe svojim fudbalskim umjećem u sportskoj hali u Gornjem Selu, u Župi nadomak Prizrena, pokazali su talentiranost i jaku volju za nogometom, najstarijom igrom koja je nastala u Kini za vrijeme Dinastije Čin, 255.-206. prije nove ere. Utakmica je, u skladu sa vanrednom situacijom sprečavanja širenja korona virusa Covida-19, odigrana bez publike.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Inicijativa je krenula od poznatog prizrenskog, fudbalskog sudije i trenera – Nasera Kalanderija, a podržana je od strane Memnune Ajdini, zamjenice predsjednika Opštine Prizren za zajednice i Ćemailja Kurtišija, člana Centralne izborne komisije (CIK).

Čestitavši Dan državnosti BiH svim njenim građanima i onima koji su u dijaspori, te i zahvalivši se na njihovoj podršci, inicijator i organizator ovoga projekta – sudija Kalanderi je istakao da je „svijetla budućnost pred ovom talentiranom djecom“ i da mu je namjera otvoriti Akademiju fudbala u cilju afirmisanja i njegovanja ovoga sporta u Sredačkoj župi.

Čestitke u povidu Dana državnosti BiH svim njenim građanima u zemlji i dijaspori, te i svim Bošnjacima ma gdje se u kojoj zemlji nalazili, uputila je i zamjenica predsjednika Opštine Prizren za zajednice – Memnuna Ajdini. Pohvalivši ovu, kako je istakla, „prelijepu ideju sudije Nasera Kalanderija“, potom je dodala:

„Ovo je znak da trebamo staviti prst na čelo i da se zamislimo ko to treba da organizuje i zašto treba neko drugi da organizuje umjesto nas? Očigledno je da mi nemamo neku tradicuju organiziranja ovakvih manifestacija, ali je svakako ovo jedan dobar povod da pokažemo svim Bošnjacima u Bosni i van nje, da mi jesmo tu i da smatramo da je BiH naša matična država“, istakla je Ajdinijeva.

Praznik Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. novembra. Na ovaj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju Zemaljsko antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu, usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Raif Kasi


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button