Vijesti

Vlora Çitaku najbliža Thaçijevoj fotelji

Odlazak Hašima Tačija (DPK) u Hag zbog optužnice za zločine tokom devedesetih označio je početak borbe za novog predsednika Kosova, a već sada je jasno da akteri te političke arene neće sedeti skrštenih ruku, piše Blic.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Nekadašnji premijer i lider vladajuće Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj već javno lobira za to mesto a lider opozicionog Samoopredeljenja Aljbin Kurti u agresivnoj je kampanji za vanredne izbore ali čini se da bi ova kosovska saga mogla da se završi (ne)očekivano i da bi na Tačijevo mesto, kao kompromis mogla da dođe njegova ljubimica i doskorašnja ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Funkcija kosovskog predsednika ponovo je kao i ranije kamen spoticanja za saradnju i dogovore među partijama. Bila je izvor nesloge i u vreme prošle vlade DSK sa Samoopredeljenjem ali i sadašnje DSK i Haradinajeve stranke. Čim je Tači podneo ostavku na to mesto vladajuće političke stranke grčevito su krenuli u potragu za dogovorom i partnerom za saradnju.

Jer podrška opozicije jedino je što deli vladu Kosova od pada i ponovnih izbora. Kako je Kurti jasno rekao da na njega ne mogu da računaju, Haradinaj se brzo snašao i javno i bez uvijanja uputio ponudu opozicionoj DPK da podrži njegovu kandidaturu za predsednika i zauzvrat obećao da će podržati njihovog kandidata za drugu poziciju. Ipak lider vladajuće DSK Isa Mustafa nagovestio je da će se prvo okrenuti Tačijev DPK da da kandidat neće biti iz njegove stranke.

Jedino je jasno opstanak Vlade Kosova bez DPK nema, a to znači da bi Vljora Čitaku vrlo bliska Hašimu Tačiju i član stranke još od 1999. godine mogla da ispliva kao pobednik ove igre prestola.

Što i ne čudi jer je ova ambiciozna kosovska političarka spominjana kao kandidat DPK za novog predsednika Kosova i pre ujdurme sa Hagom.

Predsednik Foruma za etničke odnose u Srbiji Dušan Janjić kaže da bi Haradinaj trebalo da pristane na dogovor jer je vladajuća koalicija izabrana tako što je DPK ušao u parlament.

“Oni sada bez DPK nemaju podršku ni za izglasavanje budžeta ni za izglasavanje novog predsednika. A DPK treba pozicija predsednika kako bi sanirao gubitak koji ima zbog suđenja i činjenice da su im bivši i aktuelni predsednik stranke Kadri Veselji u Hagu. Zato je rešenje da se izdejstvuje ulazak gde DPK u vladu a da Vljora Čitaku bude predsednica. Time bi i Haradinaj poslao građanima Kosova dobru poruku da se neglože oko vlasti u osetljivim vremenima kaže on.

I pre toga što je Taci podneo ostavku na mesto predsednika povela se priča o njegovom nasledniku i kome će iz DPK biti poverena kandidatura jer je preostalo šest meseci o novih izbora.

I tada su svetla pozornice usmerena na Čitaku a politički analitičar Agon Malići ocenio je da bi njoj odgovarala predsednička kandidatura s obzirom na to da je političku težinu podigla van okvira. On je podsetio da je Čitaku jedna od retkih političkih ličnosti koja uživa šire poštovanje i odobravanje mimo političkih linija.

“Ne verujem da bi ga kandidatura Vljore Čitaku predstavljala problem za DSK. Čitaku godinama nije bila deo DPK struktuta i na diplomatskim funkcijama koje je zauzimala izgradila je svoj profil i nezavisnu političku ličnosti i sa tih pozicija bila je primorana da sarađuje sa svima. Šta više ne pripada militantnim i radikalnim strujama DPK što ne bi bilo problematično ni za glasačko telo DSK jer predstavlja tehnokratski profil ocenio je ranije Malići.

Čitaku će uskoro doći na Kosovo a prištinski mediji objavili su petog oktobra da je tadašnji kosovski predsednik Hašim Tači potpisao ukaz o povlačenju Čitaku sa dužnosti ambasadora u SAD na njen zahtev.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button