Vijesti

Oboljeli od koronavirusa na Kosovu sami kupuju lijek Favipiravir

Pacijenti zaraženi koronavirusom na Kosovu primorani su da sami kupuju lek Favipiravir čija cena iznosi oko 80 evra, a koji se pokazao efikasnim u lečenju ovog virusa, prenosi Gazeta Ekspres.

Jedan od pacijenata zaraženih kovid-19, koji se leči u bolnici u Gnjilanu, rekao je za Ekspres da ga, iako su ovaj lek propisali infektolozi, bolnica nije obezbedila.

Zbog toga je primoran da ga sam kupi, ali još uvek to nije uradio jer mu je cena veoma visoka.

„Infektolog mi je propisao lek Favipiravir koji košta 80 evra. Nazvao sam bolnicu nakon što su mi rekli da postoji, ali rekli su mi da ga nemaju. Iako mi ga je propisao infektolog, još uvek ga nisam kupio, jer je njegova cena veoma visoka“, rekao je ovaj pacijent.

Nedostatak ovog leka potvrdili su i zvaničnici u zdravstvenim ustanovama.

Direktor Opšte bolnice u Gnjilanu Ukšin Ismajlji rekao je da nema Favipiravira za sve hospitalizovane pacijente.

„Postoji znatna količina lekova, ali ne za sve. Imamo oko 76 pacijenata koji leže zbog zaraze kovid-19 i vrlo je problematično sve ih opskrbiti“, rekao je Ismajlji.

Slična situacija je i u ostalim regionalnim bolnicama na Kosovu.

Direktor bolnice u Uroševcu Jeton Zećiri rekao je za Gazetu da su ovaj lek dobila samo prva tri pacijenta obolelo od koronavirusa koji su lečeni u ovoj bolnici.

„Imali smo zalihe za prva tri pacijenta, ali ih više nemamo”, rekao je Zećiri.

Uprkos nestašici ovog leka u zdravstvenim ustanovama na Kosovo, Ministarstvo zdravlja je ove nedelje dobilo od Japana 12.200 tableta Favipiravira.

Takođe, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtev Evropskoj uniji za nabavku „Remdesivira“ i „Favipiravira“.

Ovaj lek se smatra veoma neophodnim za pacijente sa virusom kovid-19.

Infektolog Iljir Toljaj rekao je za Gazetu da se, iako je ovaj lek otkriven za druge bolesti, takođe pokazao efikasnim u lečenju koronavirusa.

Prema njegovim rečima, Favipiravir je jedan od retkih lekova koji nema neželjene efekte kod pacijenata.

„Ovaj lek treba koristiti za blaže slučajeve. Favipiravir je jedan od retkih lekova koji ima vrlo malo ili nimalo neželjenih efekata“, zaključio je Toljaj.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button