Vijesti

Na Kosovo od početka godine stiglo više od 2600 migranata

Na Kosovu se u poslednje vreme pojavio problem sve većeg priliva migranata iz blistoistočnih zemalja, koji se javljaju sa zahtevima za azil, a samo u toku ove godine došlo je više od 2600 njih.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Polovina je ostvarila pravo na azil, dok je druga polovina na Kosovo ušla ilegalnim putem. Statistika pokazuje i da je više 50 odsto migranata došlo iz Sirije.

Ovakvi podaci izazivaju zabrinutost kod stručnjaka za bezbednost koji od relevantinih institucija traže da verifikuju migrante, jer, kako kažu, mogu izvršiti bilo koji teroristički napad u zemlji, piše Kosovo pres.

Kako dodaje taj medij, bežeći od žarišta krize, ilegalnim rutama, mnogi od njih ušli su na Kosovo da bi potom prešli u zapadne zemlje.

Da je tokom ove godine zabeležen porast broja migranata i zahteva za azil građana bliskoistočnih zemalja potvrđuje direktor Odeljenja za državljanstvo, azil i migracije Valon Krasnići.

“Za razliku od 2018. godine kada smo imali oko 600 zahteva za azil, u 2019. godini imali smo značajan porast. Od 1. januara do 31. decembra 2019. imali smo 2100 zahteva za azil. Dakle, to je prilično veliko povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, trend rasta nastavljen je i 2020 godine. Od 1. januara do sada, u našu zemlju je došlo preko 2600 migranata, gde je oko 1300 njih ostvarilo svoje pravo na međunarodnu zaštitu ili azil. Kao što sam rekao, oni dolaze iz različitih azijskih i afričkih zemalja, ali preko 50 odsto je iz Sirije i oni dominiraju u pogledu zahteva za azil i uopšte dolaska migranata”, rekao je Krasnići.

Veliki broj ovih ljudi takođe dolazi iz Maroka, Iraka, Palestine, Libije i drugih zemalja.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button