Vijesti

Hoti: Planiramo iskopavanje na pet lokacija na Kosovu, 1.638 osoba i dalje se vodi kao nestalo

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da će se proces pronalaska nestalih osoba nastaviti do kraja uprkos preprekama, prenosi Reporteri.

Hoti je na sednici kosovske skupštine istakao da se od 6.057 osoba koje su prijavljene kao nestale, 1.638 osoba i dalje vodi kao nestalo.

“Proces njihovog pronalaska nastaviće se do kraja uprkos preprekama. Nedostatak pouzdanih informacija povezan je sa nedostatkom sa srpske strane da pruži ove podatke”, naveo je Hoti.

Precizirao je da u mrtvačnici Instituta za sudsku medicinu još uvek postoji oko 300 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

“Nedostaje da članovi porodica obezbede uzorke krvi za identifikaciju ovih posmrtnih ostataka. U ovaj komplikovani proces uključena je velika mreža mehanizama”, naglasio je Hoti.

Poručio je u interpelaciji u Skupštini i da nema ništa loše u obavezama koje su preuzete u Vašingtonu i dodao da će pitanje nestalih biti deo konačnog sporazuma sa Srbijom, ako na kraju bude sporazuma.

Kosovski premijer je istakao da pitanje nestalih ne treba politizovati, uz naglasak da je proces pronalaska posmrtnih ostataka tokom ove godine imao veliku dinamiku.

“Do kraja ove godine, dok vremenske prilike dozvole, planirano iskopavanje na pet lokacija kako bi se pronašla tela”, poručio je Hoti.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button