Vijesti

Ugostitelji Vladi Kosova: Nove antikovid mjere su nas dovele na ivicu bankrota

Udruženje ugostitelja Kosova još jednom je ponovilo da nove antikovid mere i ograničenja za rad ugostiteljskih objekata samo čine da se ekonomska situacija još više pogorša, a od Vlade Kosova zahtevaju da se mere prilagode, prenosi RTK.

Zbog novih mera, ugostitelji su primorani da ranije zatvaraju svoje objkte, kako ne bi snosili novčane kazne.

Predstavnik Udruženja Arian Vranica, u intervjuu za Kosovo Pres, naglašava da nove mere štete činjenici da poslovanje u ugostiteljskom sektoru cirkuliše uglavnom uveče.

“Takođe, situacija je teška posebno zbog ograničenja kretanja, posebno u opštinama sa visokim rizikom, jer je ponovo napravljena ista greška kojom se izjednačava radno vreme objekata sa policijskim časom. To opet znači da preduzeća treba ranije da se zatvore kako radnici ne bi bili oštećeni“, rekao je Vranica.

Veliki problem su i kazne sa kojom se suočavaju radnici dok putuju od posla do kuće, za šta naglašava da vlada mora da nađe rešenja i za javni prevoz.

“Postoje veliki problemi u likvidnosti, u operativnim troškovima, radnici sada mogu biti izloženi riziku da budu strogo kažnjeni, a to utiče na njihovo nezadovoljstvo.O ovoj aktivnosti je trebalo bolje razmišljati “, ocenio je Vranica.

Podsetio je da su ugostitelji dali rok kosovskoj vladi da izađe u susret njihovim zahtevima.

“Dali smo rok za odobravanje naših zahteva ili za konkretan odgovor, jer ovako više ne možemo, preduzeća su na ivici bankrota. Tražimo subvenciju za plate radnika, da pomogne sa zakupninama, operativne troškove, da pokuša da odloži kredite do kraja pandemije i naravno da uvede neke promene u vezi sa odlukama mera za sprečavanje virusa”, rekao je Vranica.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button