Politika

Enver Hasani: Ne bih odbio da budem predsjednik Kosova

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani gostujući u jednoj televizijskoj emisiji na RTK istakao je da do sada nije razmišljao o u ulasku u politiku, ali da je potpuno druga stvar ukoliko bi bilo prijedloga da se on nađe na mjestu predsjednika Kosova, jer kako je rekao “ko ne bi prihvatio takvu funkciju “, prijenosi Gazeta Ekspres.

Također je govorio i o periodu dok je bio na čelu Ustavnog suda, napominjući da su odluke tog suda bile ključne za gotovo sve javne institucije.

“Sudeći po odlukama koje su tada donete, ispostavlja se da je u to vreme, njihov sistemski efekat bio veći, a samim tim i kršenja ozbiljnija, imala je veći efekat na Kosovu“, rekao je Hasani.

Kada je reč o političkom angažmanu, Hasani kaže da do sada o tome nije razmišljao, niti da je bilo ponuda.

“Nikada nisam razgovarao o politici ni sa jednom političkom strankom, ali da li bih prihvatio predsednika ako mi to bude ponuđeno,to je druga stvar. Naravno da bih, ko ne bi prihvatio takav predlog, koji mi u ustavnom zakonu nazivamo neutralnim položajem moći”, objasnio je Hasani.

Podsećanja radi, Hašim Tači podneo je ostavku na mesto predsednika Kosova 5. novembra, nakon što je Specojalni sud potvrdio optužnicu koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani zvanično je zauzela mesto vršioca dužnosti predsjednika.

U međuvremenu, predsednik ABK Ramuš Haradinaj je zasad jedini koji je najavio kandidaturu za mesto predsednika.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button