Vijesti

Amandmanima na Zakon o ekonomskom oporavku predlaže se povlačenje iz fonda do 30 odsto

Već duži niz meseci građani Kosova čekaju usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku, koji bi im omogućio da povuku ušteđevinu iz Penzionog fonda, piše Gazeta Ekspres.

Kako taj medij navodi, prema amandmanima Odbora za budžet, kroz Zakon o oporavku uvodi se mogućnost da građani mogu da povuku i do 30 odsto sredstava iz fonda.

Prema Nacrtu zakona o oporavku, moguće je povući 10 odsto uštede, ali na osnovu izveštaja sa izmenama i dopunama ovog nacrta zakona, pominje se mogućnost povlačenja 30 odsto.

U amandmanima Odbora za budžet i finansije, koji su prosleđeni drugim odborima, u ovaj zakon je dodato da građani koji imaju manje penzijske štednje imaju mogućnost da privuku veći procenat uštede.

Građani čiji iznos u penzionom fondu iznosi više od 40.000 evra, mogu da podignu do 10 odsto. Ukoliko ušeteđevina građana iznosi od 30.000 do 39.999 evra, 15 odsto, a obveznici doprinosa koji imaju penzijsku štednju u iznosu od 20.000 do 29.999 evra, mogu podići 20 odsto od ušteđenog iznosa.

Takođe, na osnovu istog izveštaja građani čiji je iznos štednje od 10.000 do 19.999 evra, mogu da podignu 25 odsto, a oni sa iznosom manjim od 10.000 evra imaju pravo da podignu do 30 odsto od ušteđenog iznosa.

Ovaj predlog je izneo poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiu, ali nije dobio podršku odbora.

Odbor za budžet i transfere prosledio je taj predlog: Odboru za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik o radu Skupštine i nadzor, Agenciji za borbu protiv korupcije; Odboru za evropske integracije i Odboru za prava i interese zajednica i povratak.

Trenutna vrednost sredstava u Kosovskom fondu penzijske štednje dostigla je preko dve milijarde evra sa oko 690.000 štediša.

To znači da bi ukupna suma koja bi se povukla iz Fonda iznosila oko 200 miliona evra, sredstava za koja se, prema zvaničnicima Vlade Kosova, smatra da stimulišu agregatnu tražnju na tržištu.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji je Vlada Kosova odobrila 22. jula, vredan je 385 miliona evra. Taj nacrt zakona ima za cilj da pomogne preduzećima kroz fiskalnu i monetarnu politiku, nakon gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button