Vijesti

Zemaj: Potrudićemo se da škole ne zatvaramo, tržne centre hoćemo

Ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je da će danas zajedno sa premijerom Avdulahom Hotijem objaviti nove mere, prenosi TV Kljan Kosova.

Dodao je da će škole nastaviti da rade u skladu sa merama koje su već preduzete i da će se potruditi da se osnovne i srednje škole ne zatvaraju.

Zemaj je takođe najavio zatvaranje tržnih centara i ostalih mesta na kojima se ljudi okupljaju, navodeći da je uzrok porasta broj zaraženih osoba.

„Imamo standard u školama ukoliko je pet odsto, bilo učenika ili nastavnika, pozitivno na virus, pređu sa plana A na plan B i biće pod nadzorom. Učinićemo sve da se osnovne i srednje škole ne zatvore, a univerziteti će održavati nastavu na daljinu“, rekao je Zemaj.

Dodao je da će biti ograničenja kretanja i zatvaranja tržnih centara, jer su kako je rekao „uzrok širenja infekcije”.

„Situacija se analizira protokolima i smernicama, kao i SZO. Takođe smo razgovarali sa gradonačelnicima i ići ćemo na tri nivoa: zelena zona, žuta zona i crvena zona. Priština je premašila broj i sada je u crvenoj zoni. Priština je teško pogođena u poslednje dve nedelje i moraju nužno da budu oštrije mere nego u drugim opštinama“, rekao je Zemaj.

Prema njegovim rečima i u drugim opštinama je porast novozaraženih, i da će u toku dana biti jasnija epidemiološka mapa.

„Suočeni smo sa povećanjem broja infekcija u istom prečniku, moramo to sprečiti i kao i povećanje broja hospitalizovanih. To je veliko opterećenje za naše zdravstvene radnike. „ere koje će biti preduzete nisu samo primenljive, već i neophodne za prevenciju“, rekao je Zemaj.

Naglasio je da će mere koje će biti predstavljene danas važiti i za objekte privredne delatnosti i da će građani biti blagovremeno obavešteni.

Odgovarajući na pitanje da li se ostali ministri Hotijevog kabineta protive merama koje je predložio, Zemaj je rekao da nema prigovora.

„Kažem da u punoj odgovornosti nema prigovora vladinog kabineta. To su mere koje je predložio NIJZK. Iznad svega, zakon nas obavezuje na sprečavanje širenja zaraznih bolesti i Zakon kovid -19. Takođe održavamo interne rasprave, ali nijedan ministar se nije usprotivio tim merama. Postoje predlozi i mi ih detaljno razrađujemo. O merama sam razgovarao i sa gradonačelnicima“, rekao je Zemaj.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button