Vijesti

Prihodi od carina manji za 115 miliona eura zbog pandemije

Carina Kosova od početka 2020. godine utvrdila je manjak od 115 miliona evra prihoda, prenosi Gazeta Ekspres.

U istom periodu prošle godine kosovska carina je inkasirala 972 miliona evra, dok je sada ostvaren prihod od 857 miliona.

Na početku je prihodovanje od carina išlo ustaljenom dinamikom, ali su znaci opadanja počeli sa pojavom pandemije koronavirusa.

Ipak, portparol carine Adriatik Stavileci kaže da se znaci poboljšanja osećaju poslednjih meseci, i da dolazi do postepenog povećanja i povratka uobičajenim vrednostima.

„Poslednjih nedelja počeli su da se poboljšavaju prihodi i imamo postepeni rast. Prošle godine su prihodi od carina iznosili 972 miliona evra, a ove godine imamo 857 miliona evra, odnosno oko 115 miliona evra manje prihoda, što je za 11 odsto manje u odnosu na prošlu godinu“, rekao je on.

Portparol carine je naveo da je plan da do se do kraja godine prihoduje još 200 miliona evra od carina.

“Očekujemo da u ovih nekoliko meseci do kraja godine pokušamo da prikupimo više od 200 miliona evra. Sa tom cifrom dostigli bi cilj od više od milijardu eva budžetskih prihoda, ali je očigledno da situacija sa pandemijom negativno utiče na te planove“, rekao je on.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button