Vijesti

Italijanski vojno-medicinski tim održao predavanje o pandemiji mladima iz Prizrena

Italijanski vojno-medicinski tim, koji deluje na Kosovu kao podrška lokalnom odgovoru na kovid-19, angažovao se zajedno sa članovima Omladinske skupštine Prizrena, kako bi podigli svest mladih o pandemiji, saopšteno je iz komande Kfora.

Prema podacima koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija, mladi predstavljaju populaciju koja je najviše pogođena sars-cov-2 na Kosovu, iako samo nekoliko procenata ima simptome i najozbiljnije oblike kovid-19. Međutim, asimptomatski ljudi su pravi problem kod širenja virusa, navodi se u saopštenju.

Ističe se da prema nedavnom istraživanju, na Kosovu jedna trećina stanovništva nije verovala da je virus stvaran, dok 61 odsto kaže da je kovid -19 “manje rizičan nego što je opisan” od strane vlasti i medija.

“Iz tog razloga, zahvaljujući bliskoj saradnji sa zdravstvenim institucijama na Kosovu i ulozi Kfora u omogućavanju iste, italijanski vojni lekari i medicinske sestre održali su predavanje mladim ljudima na Kosovu kako bi naglasili pažnju na neophodnosti usvajanja preventivnih mera u ovom kritičnom trenutku da se omogući da zemlja krene napred. Nošenje maski za lice, usvajanje socijalnog distanciranja i pranje ruku su takozvani ’niskotehnološki alati’ koje stručnjaci prepoznaju kao jedino sredstvo koje bi moglo da dopusti Kosovu da se vrati u normalu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su učesnici bili mladi između 18 i 22 godine starosti, iz srednjih škola i sa različitih univerziteta.

Sastanak je održan u Glavnom centru za porodičnu medicinu u Prizrenu, a mnogi dečaci i devojčice su se uključili putem društvenih mreža.

Prisutni su takođe učestvovali u različitim anketama kojima su testirane njihove emocije i znanje o kovid-19.

Tokom sastanka je bio prikazan intervju sa 19-godišnjom mladom osobom koja je savladala kovid-19.

“Članovi Omladinske skupštine i lokalne institucije su veoma cenili ovu inicijativu, jer je to bio prvi primer civilno-vojne saradnje na polju angažovanja zajednice za podizanje svesti o globalnoj pandemiji, sa posebnim fokusom na mlade”, naglašava se u saopštenju.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button