Vijesti

Vllasi: Ukoliko bude mnogo optužnica OVK će izgledati kao kriminalna struktura

Advokat Azem Vlasi izjavio je da će ukoliko Specijalni sud podigne optužnice protiv mnogih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, ona u javnosti biti predstavljena kao kriminalna struktura, prenosi Koha.

“Individualna odgovornost je standard i kategorija krivičnog zakona, ali nije dobro ako su glavni ljudi OVK uključeni u optužnice i ako takvih osoba ima mnogo. Ispada da se kvalifikuje kao struktura koja je na čelu, u sedištu, imala pojedince koji su počinili zločine i ispostavilo se da je to kriminalna struktura”, naveo je Vlasi.

On je u emisiji “Desku” na KTV ocenio da je Specijalni sud pokrenuo slučajeve protiv lidera OVK, ali da ništa nije otkriveno.

Prema njegovim rečima, najlakše rešenje za situaciju stvorenu na Kosovu gde je trenutni predsednik Hašim Tači podneo ostavku, je izbor nestranačkog predsednika.

“Ne treba očekivati nove izbore, zbog izbora predsednika. Uveren sam bi kandidat za predsednika trebalo da bude nestranačka osoba. Stranke moraju da se slože i odrede brojeve za nestranačkog kandidata, jer prema Ustavu Kosova predsednik pripada svim građanima”, rekao je Vlasi.

Prema njegovim rečima, izbor stranačkog predsednika doneo bi više nesuglasica između partija, te je lakši izbor nestranačkog lica.

Vlasi: Optuženi od strane Specijalnog suda za događaje tokom rata lakše će proći

Vlasi je ocenio i da poslanici kosovske skupštine nije trebalo da glasaju za uspostavljanje Specijalnog suda za istragu ratnih zločina.

On je u emisiji “Desku” na KTV naveo da veruje da će oni koji su optuženi za događaje tokom rata lakše proći u sudskim postupcima u Specijalnom sudu.

Prema njegovim rečima, ono što je Kosovu dalo “tešku senku” bila je istraga o posleratnim zločinima tokom 2000. godine.

“Verujem da će za to vreme rata, oružanog sukoba 98-99, oni koji su optuženi za razne događaje tog vremena ići na sud mnogo lakše, jer su se stvari događale tokom rata. Privremena nadležnost Specijalnih komora je 98-99-2000, čak i nakon rata. Posle rata, Albanci su ubijani iz različitih motiva, što je bacalo tešku i lošu senku na ono što je bilo pre 99. godine, odnosno da je to bio oslobodilački rat i otpor. Tada smo bili kućni ljubimci sveta, dok nismo napravili državu i odatle, sada smo došli u situaciju da su nas one demokratske snage, čiji smo bili, primorali da napravimo sud za ratne zločine” dodao je Vlasi.

Vlasi: Bez obzira ko pobedi u SAD, neće biti promene u politici prema Kosovu

Vlasi je u emisiji “Desku” na KTV rekao da se američka politika prema Kosovu neće promeniti, bez obzira na rezultat na predsedničkih izborima u SAD.

“Verujem da odnos Amerike prema Kosovu neće zavisiti od toga ko će biti u Beloj kući. Ne zaboravimo da je stari predsednik Buš pretio Miloševiću, zatim demokrata Klinton na vlasti, pa novi republikanski Buš”, poručio je Vlasi.

Prema njegovim rečima, još uvek aktuelni predsednik Donald Tramp polarizovao je američku politiku.

“Ne bi trebalo da se mešamo ko će da postane predsednik. Moramo da sačekamo još dan-dva, dok ne vidimo konačni rezultat. Međutim, Amerika je neko vreme bila veoma polarizovana pod Trampom. Tramp nije političar, već biznismen, a mnogi Amerikanci kojima je svejedno šta se dešava u svetu vole Trampa i njegov stil”, dodao je Vlasi.

Kako je naveo, Bajden će pobediti, ali i dodao da će politika prema Kosovu ostati ista.

“Bajden ipak ima dugu i blistavu političku karijeru. Verujem da će pobediti, ali Tramp neće odmah prihvatiti da mu čestita. Neće biti promena za Kosovo bez obzira ko će biti u Beloj kući”, naglasio je Vlasi.

Vlasi: Zbog naših unutrašnjih problema Evropa se dvoumi oko viza

Vlasi je takođe rekao da će Evropa nerado ukinuti vize za Kosovo, zbog unutrašnjih kosovskih problema.

“Najbliže ukidanju viza bilo je kada nam je rečeno da ratifikujemo sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom… Pitanje borbe protiv korupcije je trajno pitanje, to nije akt, nismo pokazali inicijativu”, ocenio je Vlasi.

Dodao je da se zemlje Evropske unije, jer Kosovo ne zna kako da od sve ove spoljne podrške napravi “funkcionalnu državu”.

“Zbog naših unutrašnjih problema, Evropa će nerado ukinuti naše vize”, ocenio je Vlasi.

Kosovo Online / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button