Vijesti

Govor kakav se ne pamti u Skupštini Srbije: Shaip Kamberi održao lekciju Vučiću (VIDEO)

Juče je izabrana nova vlada Srbije, međutim, glavni utisak, barem na društvenim mrežama, za dio javnosti i medija, bio je govor poslanika Ujedinjene doline – SDA Sandžaka, Shaipa Kamberija, tokom sjednice srpskog parlamenta. U govoru je dao svoje kritičko viđenje Srbije danas pod upravom, kako je rekao, jednog čovjeka, ali i presjek stanja Srbije u godinama unazad.

Zastupnici Skupštine Srbije izglasali su novu Vladu Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, koja će imati 21 ministarstvo.

Šef zastupničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Shaip Kamberi, tokom svog govora vlast u Srbiji nazvao je autokratskom i totalitarnom, a za stanje u Srbiji rekao da u njoj “ksenofobija cvjeta” i da se upućuju prijetnje manjinama, koje nemaju nijedno ministarsko mjesto.

“Ko bi mogao pomisliti da jednog dana jedinu parlamentarnu opoziciju u Srbiji mogu činiti Albanci iz Preševske doline i Bošnjaci iz Sandžaka, šest od ukupno 250 poslanika – baš tužno za demokratiju. Ovakav parlament Srbije nije mogao proizvesti ni Slobodan Milošević, a Aleksandar Vučić i Ivica Dačić pokazali su se efikasnijima od svojih političkih očeva”, kazao je Kamberi.

Srbiju je uporedio sa Bjelorusijom, “samo što u Minsku ima protesta na ulicama”.

“Ljudi su bježali zbog ratova, danas bježe zbog autoritarizma. Jadno je bilo juče, jadno je i danas”, kazao je, između ostalog, Kamberi.

Srbija je problematična sama za sebe, konstatovao je on, ukazujući da je teško bilo pomisliti da će jedina opozicija u parlamentu biti šest poslanika nacionalnih manjina.

– Baš je tužno za demokratiju, ovakav parlament nije mogao proizvesti ni Slobodan Milošević. Aleksandar Vučić i Dačić su se pokazali efikasniji od svojih političkih očeva. Stanje u Srbiji je kao u Bjelorusiji, samo što u Minsku ima protesta na ulicama – poručio je Kamberi.

On je mandatarku Anu Brnabić pozvao da posjeti mjesta masovnih grobnica ubijenih Albanaca u centralnoj Srbiji, Batajnicu i druge i time pokaže kolektivnu solidarnost sa žrtvama i osudi ratne zločine.

Kamberi je konstatovao da su Bujanovac i Preševo pod stalnom policijskom opsadom, a pozvao je Vučića da dođe i otvori neki industrijski pogon tamo jer su građani, bez obzira na nacionalnost, siromašni i bez posla.

On je poručio da zbog svega toga zastupnička grupa koju predstavlja neće glasati za izbor nove Vlade.

– Kako godine prolaze, retuširani radikali se brinu za svoj imidž. Ko bi najbolje predstavljao njihov evropski imidž, nego predsjednik vlade, žena, liberal, školovana na zapadnim univerzitetima i porijeklom iz civilnog društva. Nema više fotografija sa planina oko bombardovanog Sarajeva, nema više govora “100 muslimana za jednog Srbina”. Od ministra informacija i šefa propagande Miloševićevog režima vidimo fotogragije sa potpisivanja sporazuma u Washingtonu i sa čelnicima UČK (OVK) – poručio je Kamberi.

U nizu opaski, citata i pominjanje čuvenih pisaca i poslanika kulture, režim Aleksandra Vučića optužio je za ukidanje demokratije, a što, kaže, nije uspio čak ni Slobodan Milošević da uradi.

Kazao je da ne postoji Republika Države Srbije, već Republika Aleksandra Vučića i upotrebio je i poznatu francusku izreku L’etat c’est moi.

Kao žalosno ocjenio je to što su se u parlamentu, kao jedina opozicija, našle stranke manjina (Albanci i Bošnjaci) i dodao da prave opozicije nema.

Govor je naišao na seriju kritika u parlamentu i van njega ali, sa druge strane, i na komentare odobravanja i pozitivne reakcije na društvenim mrežama i u pojedinim medijima.

info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button