Vijesti

Poslanik Skupštine Kosova s porukom na maski “Volim Muhammeda”

Poslanik Pokreta “Samoopredeljenje” Eman Rrahmani učestvovao je na plenarnoj sednici Skupštine Kosova s maskom na kojoj piše “Volim Muhammeda”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rrahmani je za AA izjavio da je masku s ovom porukom u Skupštini nosio iz dva razloga.

“Prva je vezana za činjenicu da naše institucije nisu reagovale na ambasadora Qendrima Gashija zbog njegove distribucije neprikladnih članaka koji su sadržali karikaturu poslanika Muhammeda, dok je druga svrha nošenja bila upravo zato što smo u mesecu rođenja poslanika”, rekao je Rrahmani.

Uz fotografiju s maskom, koju je objavio na društvenim mrežama, poslanik Rrahmani je priložio i pisanu poruku.

“Reagujte smireno i blago, nemojte vređati ili ismevati. Muhammed (a.s) je glasnik milosti za čovečanstvo”, napisao je poslanika “Samoopredeljenja”.

Ambasador Kosova u Francuskoj Qendrim Gashi na svom Facebook profilu napisao je da mu je jako žao što su neki ljudi možda povređeni njegovom objavom, ali to je zato “što nisu znali detalje i kontekst novinarskog članka”. Gashi je objavljivanje stranica francuskog lista “Le Figaro”, gde su kao ilustracija korišćene karikature iz magazina “Charlie Hebdo”, opravdao činjenicom da on “ne cenzuriše medije”.

Poslanik Rrahmani rekao je da ambasador Gashi treba da odgovara pred državnim institucijama za skandaloznu akciju i da ne treba dozvoliti da se onaj koga plaćaju građani podsmeva njihovom verom.

Gashi je objavio karikaturu poslanika Muhammeda nekoliko dana nakon ubistva francuskog učitelja Sameula Patia, koji je učenicima u učionici pokazao karikature. Učitelju je 16. oktobra ispred njegove škole na periferiji Pariza, odrubio glavu 18-godišnjak, kojeg je policija kasnije ubila.

Takva objava ambasadora Gashija je izazvala niz reakcija na Kosovu, pojedinih poslanika, ali i Islamske zajednice Kosova, koji su ga kritikovali i zatražili od institucija Kosova da se ograde od njega.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button