Vijesti

Preko 47 hiljada novčanih kazni zbog nepridržavanja anti-kovid mjera

Prošlo je više od mjesec dana od stupanja na snagu Zakona o sprječavanju i borbi protiv pandemije COVID-19, a zbog nesprovođenja anti-COVID mjera, kosovska policija kaznila je preko 47 hiljada građana Kosova. Manje novčane kazne izrekao je Sanitarni inspektorijat, gdje je samo u septembru osuđeno 110 građana i oko 80 preduzeća.

Stavljanje maske, zabrana gastronomije nakon 23:30 i zabrana muzike od 21:00 u entitetima koji pružaju gastronomske usluge (restorani, kafići i slično), neke su od mera za koje je Vlada Kosova odlučila sprečavanje širenja koronavirusa.

Kancelarija za informisanje kosovske policije, odgovorom KPS-a, objavila je da je od dana stupanja na snagu Zakona o borbi protiv COVID-19 izrečeno 47 hiljada 312 novčanih kazni. Brojno gledano, većina prekršilaca Zakona o sprečavanju i borbi protiv COVID-19 identifikovana je u opštini Priština koja vodi sa ukupno 12 hiljada 432 kazne, a slede grad Peć sa ukupno 7838, Prizren sa 6838 i tako dalje.

Ispod ćete naći tabelu sa navedenim opštinama u kojima su policijske jedinice izrekle novčane kazne za sve one koji nisu poštovali antiCovid zakon.

Predsjednik Asocijacije kosovskih općina, Sazan Ibrahimi rekao je da su građani Kosova svjesni i poštuju mjere protiv Covida, ali dodaje da se posljednjih dana povećao broj slučajeva koronavirusa koji su se složili da se ne izvinjavaju prekršiteljima .

Ibrahimi navodi da je, kako se ne bi pogoršalo satanje, zatražena je mobilizacija svih odgovornih institucija.

“Da se mjere ne poštuju, imali bismo izuzetno velik broj zaraženih, ali zato što se mjere poštuju, nošenje maske, poštuje se socijalna udaljenost i lična higijena, tako da imamo zadovoljavajući broj jer ne bismo trebali biti zadovoljni s tim, ali trebali bismo tražiti da ovaj broj još padne. Generalno je situacija pod kontrolom, upravljiva i sve mjere se u većini slučajeva poštuju. Imamo slučajeva da još uvijek imamo vjenčanja, imamo slučajeva da gastronomija organizira zabave s glazbom, imamo slučajeva da se neki barovi ne pridržavaju pravila i upozoreni su, ali više neće biti oproštaja “, rekao je Ibrahimi

Predsednik Asocijacije kosovskih opština navodi da će sredstva od novčanih kazni koje su izrekli pripadnici kosovske policije zbog nepoštovanja mera za sprečavanje širenja pandemije ići u opštinski budžet.

“Sredstva od novčanih kazni koje je izrekla kosovska policija automatski idu u opštinske budžete, jer je to regulisano zakonom, drugi fondovi mogu ići u kosovski budžet, ali onda postoje formule za raspodjelu budžeta opštinama, kroz određene grantove”, rekao je Ibrahimi.

Manje novčane kazne izrekla je sanitarna inspekcija koja djeluje u okviru Agencije za hranu i veterinu.

Glasnogovornik FVA-e, Lamir Thaçi, rekao je da su samo za mjesec septembar od kada je ovaj zakon stupio na snagu, sanitarni inspektori izrekli 110 novčanih kazni građanima, dok je oko 80 preduzeća kažnjeno.

“Na terenu smo primijetili da je stupanjem zakona na snagu poraslo izvršenje od strane građana Republike Kosovo jer smo imali veći broj vlasti koje su dobile pravo da izriču sankcije svim prekršiocima. Samo za mjesec septembar jer je stupanje na snagu zakona održano krajem avgusta, a samo za mjesec septembar imamo 110 izrečenih novčanih kazni za fizička lica i oko 80 novčanih za pravne osobe, u ovom slučaju za preduzeća koja su prekršila “odluke koje donosi vlada”, rekao je.

Takođe je nabrojao najčešće kršenja koja preduzeća i građani čine protiv mjera za sprečavanje širenja pandemije.

“Iz nadzora koji smo izvršili za novčane kazne izrečene za prekršitelje, primijetili smo da je u početku najveći broj prekršaja bio iz broja preduzeća koja nisu poštovala zabranu usluge u zatvorenim prostorijama, u početku kada je odluka bila na snazi, tada smo čak i prekršitelji ograničenja kretanja unutar rasporeda utvrđenog vladinim odlukama. “A imali smo slučajeva kada su inspektori izricali novčane kazne zbog nenanošenja maske ili čak fizičke udaljenosti, bilo između pojedinaca ili stolova na kojima se opslužuju kupci,” rekao je Thaçi.

Zakon o sprečavanju i borbi protiv COVID-19 predviđa kazne za sve one koji ne poštuju mere koje je izrekla Vlada Kosova. Svako ko ne nosi masku kažnjava se sa 35 eura, dok onaj ko ne poštuje zabranu saobraćaja kažnjava se sa 200 eura. Oni koji ne poštuju izolaciju biće kažnjeni sa 500 eura. Posljednjih sedmica, kada se krivulja zaraze povećava u Europi i kada se mjere zatvaranja i karantene vraćaju u one zemlje s visokim rizikom od zaraze, ministar zdravlja Armend Zemaj zatražio je povećane inspekcije i novčane kazne prema Zakonu o borbi protiv Pavidemija Covid-19 za sve one koji ne provode mjere.

kosova.info


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button