Vijesti

Hoti: Preuzeli smo vladu u najtežoj situaciji u poslijednjih 20 godina

Premijer Avdullah Hoti govorio je na konferenciji za medije o trenutnoj situaciji sa pandemijom kovid-19, navodeći da aktuelna vlada svoj mandat dobila u najtežem trenutku za Kosovo, prenosi Koha.

“Vladu smo preuzeli u veoma teškom stanju, možda u najtežoj situaciji u poslednjih 20 godina, sigurno zbog pandemije ali i zbog neadekvatnog upravljanja. Morali smo naporno da radimo kako bi uklonili izolaciju Kosova i povratili partnerstvo sa ključnim zemljama”, rekao je Hoti.

Kosovsko premijer je ocenio da je pandemijom koronavirusa dobro upravljano.

“Kosovo se sada uzima za primer. U oblasti obrazovanja su razvijeni i različiti modaliteti kako bi se organizovali tokom pandemije”, rekao je Hoti.

Radna grupa je bila protivustavna

Hoti je govorio i o ukidanju Specijalnog odeljenja za borbu protiv korupcije (Radna grupa) u okviru kosovske policije i naveo da je to učinjeno, jer je grupa bila neustavna.

“Bilo je protivustavno. Ovlašćenja su odvojena. Ovom odlukom u KP su kritikovane ilegalne strukture koje nisu u skladu sa zakonom. Garantujem vam da ćemo vratiti zakonitost. Garantujem vam da smo odlučni da vratimo zakonitost. Dozvolite mi da kažem da još uvek niste videli ništa u pogledu odluka o vraćanju legalnosti”, rekao je Hoti.

Ukidanje Radne grupe od strane Hotijeve vlade kritikovalo je civilno društvo, EULEKS i Evropska unija, podseća Koha.

Murtezaj je prekršio zakon

Povodom smene direktora Poreske uprave Kosova Ilira Murtezaja, premijer Avdulah Hoti naveo je razloge za to i između ostalog rekao da je “usvojio propis o unutrašnjoj organizaciji PUK kršeći važeći zakon”, prenosi Koha.

“Raspisao je konkurse za nova radna mesta i nije rasporedio svoje bivše zamenike, koje je smatrao suvišnim. Brzo je pomerao osoblje. Sva kršenja utvrđena su odlukom ombudsmana. Iz svih ovih razloga morali smo da donesemo ovu odluku”, naglasio je Hoti.

Ilir Murtezaj je smenjen je 16. oktobra sa te pozicije, a na njegovo mesto imenovan je Ekrem Hiseni.

Hoti je razrešio dužnosti i vršioca dužnosti generalnog direktora Carine Kosova Ibrahima Đaku i njegovo mesto imenovao je Bajrama Redžu.

“Carina Kosova je u procesu razvijanja konkurencije. Vršilac dužnosti direktora je u proceduri konkursa i procijenili smo da imenujemo vršioca dužnosti direktora koji nije u postupku konkursa, to je razlog zbog kojeg smo razriješili vršioca dužnosti”, rekao je Hoti.

Učinak Ćaljaja nije bio zadovoljavajući

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da je Rašit Ćaljaj smenjen zbog svog učinka.

“Treću odluku koju smo u petak doneli u policiji na osnovu izveštaja ministra unutrašnjih poslova (Agim Veliu) o učinku, otpustio sam Ćaljaja. Izveštaj o učinku ministra pokazao je njegove nezadovoljavajuće učinke. Bivši generalni direktor policije, kršeći zakone, promenio je organizacionu šemu kosovske policije, a da uopšte nije prošao procedure, i nikada je nije objavio, držeći je u tajnosti od ministra i građana”, rekao je Hoti na konferenciji za novinare i naglasio da je Kaljaj kršio važeće zakone.

Kosovo Online / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button