Vijesti

Vlada Kosova usvojila plan za provođenje Vašingtonskog sporazuma

Budući da je za većinu tačaka već bilo rasprava, o svakoj tački sporazuma Kosova i Srbije dat je kratak opis, što će služiti za informiranje o onome što je postignuto.

Vlada Kosova usvojila je u ponedjeljak plan za provođenje Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije.

Zamjenik premijera Driton Selmanaj rekao je da je za svaku tačku napravljen opis koji će poslužiti u informiranju partnera o onome što je preduzeto, prenosi Tanjug, pozivajući se na Koha Ditore.

“Ovaj sporazum uključuje obaveze nekih institucija. Budući da je za većinu tačaka već bilo rasprava, sada je o svakoj tački dat kratak opis i ovo će služiti za informiranje partnera o onome što je postignuto”, kazao je Selmanaj, prenosi Kosovo Online.

Premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uz posredovanje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, potpisali su ekonomski sporazum 4. septembra u Bijeloj kući.

Kosovo i Srbija ranije u ponedjeljak su postigli u Briselu dogovor o nacrtu sporazuma o pronalaženju nestalih osoba, koji će biti funkcionalan u slučaju postizanja konačnog sporazuma.

Rasvjetljavanje sudbine svih nestalih

Šef delegacije Kosova u dijalogu zadužen za pitanje nestalih Ibrahim Makolli kazao je da se o toj temi razgovaralo od prvog sastanka u Briselu, rečeno je na sastanku Komisije Vlade Kosova za nestale osobe.

“Na prvom sastanku postavljeni su osnovni principi za rješavanje pitanja nestalih, a to su osnivanje zajedničke komisije, mehanizam za rasvjetljavanje sudbine nestalih lica i neograničen pristup državnim arhivama koje omogućavaju rasvjetljavanje sudbine svih nestalih osoba”, naveo je Makolli, prenosi Beta.

Po njegovim riječima, zajedničku komisiju će predvoditi Evropska unija i ona će biti odgovorna za rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba.

“Predviđeno je da proces bude završen u roku od 18 mjeseci nakon postizanja konačnog sporazuma Kosova i Srbije”, dodao je Makolli.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button