Vijesti

NAPLATNE RAMPE POSTAVLJENE: Uskoro kreće naplata ulaska na Prevalcu

Vrlo brzo, Kosovari će morati plaćati za ulazak na Prevalcu, u Boge, Rugovu i druge nacionalne parkove u zemlji. Naplatne rampe na ulazu u ove parkove već su postavljene, a očekuje se da samo jedna odluka Ministarstva okoliša kako bi se započelo s naplatama.

Prošle su već dvije godine od kako je najavljeno da će se ulazak u nacionalnim parkovima naplaćivati. Međutim, osim postavljanja rampi na ulazu u ove parkove, plaćanje još nije počelo. Ali očekuje se da će takva odluka biti doneta uskoro.

“Što se tiče tehničkog aspekta rampe na ulazu u parkove su pripremljene, dok aktiviranje uplata još nije započelo, u trenutku kada bude donesena odluka Ministarstva, tada ćemo vas obavijestiti”, najavilo je Ministarstvo ekonomije.

Iz ovog Ministarstva su takođe govorili i o razlozima za određivanje naknada za ulazak u ove parkove.

Glasnogovornik Ministarstva ekonomije, Bajram Kadriu, kaže je da je glavna svrha rampi zaštita ovih prirodnih resursa od ilegalnih radnji, poput krčenja šuma, ilegalne gradnje i lova i druge degradacije.

„Zakoni o zaštiti životne sredine i prirode, kao i upravljanje nacionalnim parkovima predviđaju naknadu za svako korišćenje resursa i prostora nacionalnih parkova od strane preduzeća i posjetilaca, kao i za ulaze na teritoriju nacionalnih parkova.

Stoga je glavna svrha postavljanja naplatnih rampi zaštita ovih prirodnih resursa od ilegalnih radnji koje se događaju na teritoriji nacionalnih parkova, kao što su: krčenje šuma, ilegalna gradnja, ilegalni lov i druge degradacije”, rekao je Kadriu.

A osim zaštite od degradacije, drugi razlog zbog kojeg se postavljaju ove naplatne rampe je i osiguravanje prihoda koji će se koristiti za poboljšanje infrastrukture u parkovima.

„Drugi cilj je uspostavljanje sistema plaćanja ulaza u ovim turističkim centrima od strane državnih institucija Republike Kosovo kako bi se obezbjedili prihodi. Ta sredstva će se koristiti za poboljšanje infrastrukture (uređenje parkirališta, postavljanje informativnih tabli, upravljanje otpadom, označavanje granice nacionalnih parkova, itd.)”, rekao je Kadriu.

Ali koliko će građani morati platiti da posjete ove parkove?

Na osnovu tabele cijena koju je osigurala Gazeta Express iz Ministarstva ekonomije, cijene za ulazak i posjete tokom dana u tim parkovima kreću se od 50 centi do 3 eura.

Za djecu od 10 do 18 godina ulaz košta 50 centi dnevno, dok za odrasle iznosi 1 euro.

Ulaz za vozila i motocikle košta 1 euro, dok za ulazak u ove parkove kombijem trebate platiti 2 eura.

Ulaz autobusom i kamionom ima najveću cijenu. Svako ko tim vozilima krene u ove parkove morat će platiti 3 eura dnevno.

info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button