Vijesti

Hoti: Potrebna maksimalna pažnja i solidarnost kako bi izbjegli karantin zbog koronavirusa

Premijer Avdulah Hoti upozorio je da je potrebna velika pažnja i angažovanost svih kako bi se prevazišao drugi talas koronavirsua, koji je uveliko prisutan u zemljama Evropske unije i regiona.

Hoti je na Fejsbuku napisao da su brojevi zaraženih na Kosovu od juče trocifreni, navodeći da je broj zaraženih u poslednja 24 sata bio dvostruko veći od broja oporavljenih.

“Naše institucije preduzimaju sve potrebne radnje, ali potrebna nam je maksimalna pažnja i puna solidarnost da bismo izbegli potpuno zatvaranje“, ukazao je Hoti.

On je rekao da postoji plan za aktiviranje dodatnih kreveta u Prištini i reginalnim bolnicama, a napravljen je i plan za preraspodelu medicinskog osoblja po potrebi.

Prema njegovim rečima, povećani su kapaciteti za testiranje, a testiranje će uskoro biti decentralizovano po regionima.

Hoti je napisao na Fejsbuku, da je potrebna povećana kontrola u školama, kao i da se preispita lista rizičnih zemalja, kako bi se zaustavila putovanja iz tih zemalja.

Kosovski premijer je naveo da su aktivirani inspektori koji nadgledaju sprovođenje mera, a jednom nedeljno se koordinira sa međunarodnim partnerima.

“Moramo pokazati maksimalnu brigu na poslu, u školi, u poslu, na ulici i bilo gde gde se okupljaju ljudi. Moramo da izbegnemo sva javna okupljanja bilo koje prirode, kao što su to preporučili Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova“, napisao je Hoti na Fjesbuku.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button