Vijesti

Ugostitelji i umjetnici na ivici propasti zbog antikovid mjera

Nakon pojave koronavirusa i uvođenja strogih mera ugostiteljstvo na Kosovu je doživelo strmoglavi pad prihoda i ogromne gubitke. Predsednik Udruženje ugostitelja Kosova Petrit Klokoći za RTK2 upozorava da je ovoj grani privrede na Kosovu ugrožen opstanak.

“Ugostiteljstvo je sada na kritičnoj tački zbog izgubljenih meseci koje je kreirala pandemija, kada ništa nije radilo. Ova grana je od početka pandemije postala hendikeperina. Mere koje su uvedene od strane države, a koje do sada nisu uključivale nikakvu finansijsku pomoć, ostavile su ogromne posledice. Nije postojala bilo koja vrsta pomoći ovom biznisu da preživi”, kaže Klokoći.

Jedna od mera za zaustavljanje širenja koronavirusa na Kosovu, zabrana masovnih okupljanja, organizovanje kulturno muzičkih manifestacija i drugih veselja, osim što utiče na rad ugostiteljskih objekata, probleme stvara i muzičkim umetnicima, fotografima, snimateljima i organizatorima, koji žive od organizovanja i održavanja kulturno umetničkih događaja.

“Pandemija je uticala mnogo loše, ne samo kod nas nego svuda u svetu, a ugostiteljstvo i kultura su jedini sektori koji ne rade od početka epidemije. Kosovo je jedina država koja nema skupove i događaje, zbog uvedenih strogih mera. Sektor muzike i kulture će propasti. Umetnici, organizatori i muzičari su sedam meseci bez posla i nismo primili nikakvu pomoć ni od vlade ni iz Ministarstva kulture. Veoma malo podrške smo dobili od strane Opštine Priština. U Nemačkoj , na primer, iako nema događaja oni dobijaju pomoć od države da bi mogli da opstanu, a mi još ništa”, kaže vlasnik agencije za organizovanje kulturno muzičkih događaja na Kosovu “Nekst level” Ardin Badivuku.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button