Vijesti

Gazeta Express: Ko su zvaničnici koji su zemlju kupili privatizacijom po cijenama od 1 do 3 eura

Bivši predsjednik Odbora Agencije za privatizaciju Kosova Blerim Rexha tvrdi da je državno zemljište gotovo besplatno, i ta njegova izjava izazvala je brojne reakcije, piše Gazeta Express.

Prema njegovim navodima pet hiljada hektara društvenog zemljišta prodato je za samo jedan euro po aru Agenciji za privatizaciju Kosova, i po njemu razlog za ostavku na ovoj funkciji bio je privatizacija zemaljišta po vrlo niskoj cijeni.

„Pet hiljada hektara zemlje prodato je za jedan euro po aru. Protivio sam se ovom procesu privatizacije po ovako niskoj cijeni dok su mi članovi odbora rekli, „da li boli zemlja Kosovo?“. Ovo je bio jedan od razloga ostavke“, izjavio je Rexha.

Gazeta Express piše da je na osnovu prijave imovine u Agenciji za borbu protiv korupcije, jedan od zvaničnika koji je kupio zemljište u procesu privatizacije po ovim cijenama i bivši premijer Ramush Haradinaj.

Haradinaj je proglasio nekretnine brdskog zemljišta od 200 hektara kupljene u privatizaciji 2009. godine u iznosu od 75 hiljada eura, što je 3 eura i 75 centi.

Haradinaj je svoju imovinu prijavio dok je bio premijer Kosova, dok je zemljište kupljeno privatizacijom proglasio zajedničkim vlasništvom.

Ostale nekretnine koje pripadaju lideru AAK takođe uključuju 21,50 ari zemljišta, 950 kvadratnih metara stambenih kuća, 800 kvadratnih metara porodičnih kuća i 213 kvadratnih metara stanova.

Haradinaj je u martu 2016. rekao da je zemljište od 200 hektara otkupljeno.

„Otkupili smo našu zemlju. Zemljište otkupljeno u procesu privatizacije vlasništvo je stanovnika Glođana, brdovito zemljište, nacionalizovano ili oduzeto bez ikakve nadoknade od strane države Srbije. Zapravo to nije hiljadu hektara, ali je 200 hektara koje smo kupili uz sve postupke i norme privatizacije. Naravno, jedini epilog uzete imovine može biti njen povratak, a ne kupovina drugi put”.

Pored Ramusha Haradinaja, još jedan komandant OVK kupio je zemljište od Agencije za privatizaciju Kosova.

Riječ je o Ramushevom rođaku Nasimu Haradinaju, koji u svojoj izjavi o imovini pokazuje da je 2004. godine privatizacijom kupio 220 hektara zemlje.

Haradinaj je ove hektare zemljišta proglasio dijelom nekretnina vrijednim 3 miliona 300 hiljada eura, prenosi Gazeta Express.

Međutim, nije poznato da li je to vrijednost po kojoj je Haradinaj kupio državno zemljište, ili iznos kojim Nasim Haradinaj već procjenjuje imovinu kupljenu 2004. godine.

Kosovo Online / Gzeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button