Vijesti

Švicarski stručnjaci dolaze na Kosovo zbog slučaja Dehari

Advokat porodice Astrita Deharija, Tom Gaši, saopštio je da je dobio poziv Specijalnog tužilaštva da se 22. i 23. oktobra pojavi u policijskim prostorijama u Prištini kako bi učestvovao u planiranom radu sa stručnjacima Univerzitetskog centra za sudsku medicinu Romansa u Švajcarskoj, prenosi Gazeta Ekspres.

Gaši će učestvovati u radu sa stručnjacima iz Švajcarske u vezi sa njihovim ekspertizama od 14. juna 2019. i 9. septembra 2019. u vezi sa slučajem Dehari.

Kako se navodi, Gaši nastavlja da daje lična tumačenja slučaja Dehari.

Prema njegovim rečima, izvršena je rekonstrukcija mesta pogibije bivšeg člana Pokreta Samoopredeljenje, osumnjičenog za teroristički napad na zgradu Skupštine Kosova.

“Ne znamo šta su tužilaštvo i drugi uradili u ćeliji A3, gde su zadržali Astrita 78 dana, a da ga nikada nisu zvanično ispitali”, istakao je Gaši.

Švajcarska ekspertiza nigde nije potvrdila da je Astrit Dehari ubijen ili izvršio samoubistvo, ali tražene su dodatne istrage kako bi se utvrdilo kako je student medicine umro, uz ocenu da je malo verovatno da je počinio samoubistvo.

Oni su tražili dodatne istrage kako bi se utvrdilo da li je i treća osoba umešana u Deharijevu smrt, podseća Gazeta Ekspres.

Aktivista Samoopredeljenja Astrit Dehari umro je 5. novembra 2016. u pritvorskom centru u Prizrenu, gde je bio smešten kao osumnjičeni za napad na zgradu Skuptine Kosova u avgustu 2016.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button