Vijesti

Međunarodne vozačke dozvole ne važe bez članstva Kosova u UN

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je danas prvih pet međunarodnih vozačkih dozvola, međutim, sa tom dozvolom građani Kosova neće moći da se kreću u evropske zemlje, jer Kosovo nije potpisnica Međunarodne konvencije o vozačkim dozvolama, niti članica Ujedinjenih nacija.

Zvaničnici kosovskog MUP-a saopštili su da ulažu napore da odvojeno postignu sporazume sa nekoliko evropskih zemalja kako bi olakšali kretanje građana Kosova putem te vozačke dozvole, prenosi Koha.

“Nadamo se da ćemo u budućnosti biti potpisnici konvencije i članovi konvencije, jer da bismo bili potpisnici moramo biti članovi. U kontaktu smo sa nekim zemljama poput Italije, Austrije i Nemačke, tako da te dozvole budu međunarodno priznate na bilateralnom nivou”, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Bajram Gecaj.

Direktor Agencije za civilni registar Bekim Hodža istakao je da je Kosovo ispunilo sve uslove u skladu sa zakonom.

“Nastavljamo da olakšavamo građanima vozačke dozvole za sve zemlje koje to zahtevaju, ali unutar teritorije ne važe. Traže se van regiona, ali još nije definisano”, naveo je Hodža.

Među prvim osobama koji je ove srede dobio ovakvu dozvolu je Fidaim Potoku, koji je svestan da mu dokument ne dozvoljava da se kreće u evropske zemlje.

“Prijavio sam se pre dve sedmice, danas sam je dobio. Ovim se možemo kretati samo u one zemlje koje nas nisu priznale, poput Srbije, Rumunije, a ne u druge”, istakao je Potoku.

Saobraćajni stručnjaci ističu da je dozvola neupotrebljiva dok zemlja ne postane članica UN-a i Međunarodne konvencije o vozačkim dozvolama.

“Ta vozačka dozvola je neupotrebljiva i ne može se koristiti nigde drugde. Ako ne budemo deo Svetske konferencije o vozačkim dozvolama, ni članica UN-a, ni Međunarodne konvencije o vozačkim dozvolama, do tada nećemo moći slobodno da se krećemo evropskim zemljama”, rekao je Nol Deda.

Do sada se oko 500 građana Kosova prijavilo za dobijanje ovog dokumenta.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button