Vijesti

Stranke su spremne za nove izbore, ali ih samo Samoopredjeljenje želi

Parlamentarne stranke na Kosovu kažu su da su spremne da organizuju nove izbore, ali samo Pokret Samoopredeljenje (LVV) zahtjeva da se oni održe, javlja Gazeta Express.

U vladajućim strankama, Demokratskom savezu Kosova (LDK) i Alijansi za budućnost Kosova (AAK) kažu da će nastaviti da vladaju, ali ako se stvore okolnosti, pripremili su strukture za izbore.

Iz Demokratske partije Kosova (PDK), uprkos spremnosti, kažu da novi izbori nisu neophodni.

Poslanik LDK, Ismet Beqiri, kaže da postoji mnogo razloga zašto ne bi trebalo da se ide na izbore u ovom trenutku, ali ako mora da dođe do njih, njegova stranka je spremna.

“Naravno da smo spremni, ali postoji mnogo razloga zbog kojih mislimo da nije potrebno izlaziti na birališta. Ne zbog činjenice da vodimo vladu i da smo na vlasti, ali uvjereni smo da su mnogi pomaci takve prirode da izborni proces ne bi pomogao, ali u pogledu spremnosti ne raspravlja se o tome jer je LDK uvijek spreman, ali vjerujemo da ćemo nastaviti da upravljamo i da ćemo imati stabilnu upravu i da ne možemo da predvidimo budućnost“, rekao je Beqiri.

Na istoj liniji sa Beqirijem je i poslanica AAK Time Kadriaj, koja kaže da sve dok ne postoji raspad koalicije, nema potrebe za novim izborima. Ona naglašava da oni stalno sarađuju sa strukturama i biračkim tijelom kako bi uvijek bili u pripravnosti.

“Koalicija funkcioniše, mi nemamo problema u koaliciji, ali ako okolnosti dovedu do toga da moramo da izađemo na izbore, Savez neprestano radi sa svojim strukturama. U kontaktu smo sa biračkim tijelom, strukturama i spremni smo za izborni proces ako se stvore okolnosti za odlazak na izbore”, rekla je Kadrijaj.

Potpredsjednik PDK Enver Hoxhaj takođe je govorio protiv novih izbora za Kosova Press, ali kaže da su oni uvijek spremni za takav proces.

“PDK je uvijek spreman, posebno kada je opozicija, za novim i vanrednim izborima. Problem je u tome šta bi bio cilj prijevremenih političkih izbora. Mislim da sve što treba da uradimo je da se pripremimo za lokalne izbore 2021. godine”, rekao je Hoxhaj.

Ali nasuprot njima, član rukovodstva LVV, Albulena Haxhiu, izražavajući spremnost za nove izbore, kaže da se naporno trude da se “riješe”  Hotijeve vlade, koja prema njenim riječima, ugrožava Kosovo.

“Trenutna vlada nema legitimitet, niti ima podršku Skupštine Kosova, s obzirom da nema ni 61 poslanika koji je podržava … nedostaje legitimitet iako ne predstavlja volju naroda izraženu na izborima 6. oktobra. Prema tome, u ovim okolnostima nećemo koristiti bilo koju situaciju, već ćemo vredno raditi i imaćemo veliku posvećenost da se rješimo ove vlade koja izuzetno ugrožava Republiku Kosovo”, rekla je Haxhiu za Kosovapress.

Pre godinu dana na Kosovu su organizovani vanredni izbori.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button