Vijesti

Prekinuta tri vjenčanja na Kosovu i zatvoren noćni klub

Vjenčanja su prekinuta u Đakovici, Juniku i Slatini, dok je jedan noćni klub u Prištini zatvoren, saopštio je kasno sinoć ministar zdravlja Kosova, Armend Zemaj.

Nastavak okupljanja građana čak i održavanje tradicionalnih vjenčanja, ozbiljno narusuju disciplinu i preporuke za spriječavanje i borbu protiv virusa, poručio je Zemaj, uz naznaku da su protiv vlasnika sinoć zatvorenih objekata preduzete zakonske mjere.

I dok hotelijeri i ugostitelji protestuju i zahtjevaju od vlade da ukine zabranu organizovanja vjenčanja i drugih proslava, Zemaj poručuje da ovakvi događaji mogu da postanu izvor zaraze te da je to neprihvatljivo.

„Vjenčanja i bilo koji drugi skupovi koji mogu biti izvor bolesti Covid-18 biće sprečeni i zatvoreni u skladu sa propisima o prevenciji i kontroli virusa. Zakon je vrlo jasan, samo ga treba primenjivati“, poručio je Zemaj u objavi na facebooku.

Zemaj dodaje da su sve mjere Vlade Kosova uvedene s ciljem zaštite zdravlja građana, te da će svi koji ih krše, snositi posljedice.

Uvođenjem prvih mjera kosovske vlade još sredinom marta mjeseca, naloženo je zatvaranje ugostiteljskih objekata. Juna mjeseca, međutim, ponovo je dozvoljen rad kafića, barova, restorana, tržnih centara, ali je ostalo nerešeno kada će se dozvoliti ponovno održavanje svadbi i ostalih proslava.

Vlasnici sala za vjenčanja i hotelijeri protestovali su u više navrata i zahtjevali od vlade da se ukine zabrana organizovanja proslava.

Kosovska ugostiteljska i turistička komora prije svega pet dana zvanično se obratila se zahtjevom kosovskom Ministarstvu zdravlja.

Ovo udruženje ugostitelja, još krajem jula organizovalo je mirne proteste, a oni su se ponovili i krajem septembra, kada su ispred vlade lomili tanjire u znak revolta. Tada je Kosovska vlada ublažila mjere, produživši rad ugostiteljskih objekata za sat vremena – od 22:30 na 23:30.

KoSSev


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button