KORONAVIRUSVijesti

Hoti: Pooštravanje mjera ukoliko se uveća broj inficiranih, rizik od novog talasa visok

Istog dana kada se kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, zahvalio građanima zbog toga što je Kosova među prvih sedam u borbi protiv COVID-19 u svijetu, kosovski premijer upozorio je na mogućnost pooštravanja mjera.

„Rizik od novog talasa COVID-19 na Kosovu je veoma visok. U poslednje dve nedelje broj obolelih opada, sa oko 30 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Ali predviđamo da bi taj broj mogao brzo da premaši brojku od 50, a zatim bi prema protokolu, trebalo pooštriti mere, kao što se to dešava u većinu zemalja EU“, poručio je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Pooštrene mere, dodaje Hoti, podrazumevaju zabranu održavanja javnih skupova, ograničenje bilo kojih aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje ljudi, stroga kontrola u školama radi ispunjavanja uslova naložene merama zaštite od kovid-19.

Hoti precizira da je u poslednjih nedelju dana broj hospitalizovanih pacijenata povećan za 30 odsto, ali i navodi da je broj studenata pozitivnih na koronavirus veliki.

Ovo predstavlja ozbiljan rizik od širenja virusa, dodao je Hoti, uputivši apel građanima da bi trebalo da imaju razumevanja kada je u pitanju pooštravanje mera u narednim nedeljama.

Hoti ujedno navodi da će sve nadležne institucije, na centralnom i lokalnom nivou pripremiti akcione planove za nadzor sprovođenja propisanih mera.

Prištinska Gazeta Express pisala je danas ranije da će se od ponedeljka pojačati kontrola poštovanja mera, posebno u sektoru ugostiteljstva, te da će biti upošljeno još 75 inspektora.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button