Vijesti

Psihijatri Kosova: Poslije pandemije doći će do promjena u psihologiji ljudi, ništa neće biti isto

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, Udruženje psihijatara Kosova poručilo je da će kad se normalizuje situacija organizovati niz aktivnosti uz učešće zdravstvenih radnika, institucija, sa svim kategorijama stanovništva, a posebno sa klijentima kojima su potrebne njihove usluge, prenosi Kljan Kosova.

„U ovo vreme pandemije; sa zaraženima, preminulima, izolovanima, sa brzo propadajućom ekonomijom, finansijskom krizom, sa otuđenjem ljudi, sa promenom načina života…sada su prisutni anksioznost, nesanica, depresija, napadi panike , posttraumatski stresni poremećaji promene ponašanja. Na kraju, život nikada neće biti isti. Kada se pandemija završi, primetićemo vanredno stanje u pogledu javnog zdravlja, doći će do nepopravljivih promena u psihologiji ljudi”, poručuju iz tog Udruženja.

Ukazuju da će više ljudi izgubiti posao i iskusiti velike finansijske poteškoće, neki pretrpeti emocionalne teškoće zbog gubitka svojih najmilijih dok će brakovi i međuljudski odnosi biti u velikoj meri pogođeni.

Psihijatrijske nauke procenjuju da više do preko 25 odsto svetske populacije pati od sindroma kovid- stresa.

Pojedinci sa ovim sindromom se veoma plaše infekcije, zabrinuti su zbog socio-ekonomskog uticaja korone, čitaju bilo kakve vesti o pandemiji, a vesti dodatno pojačavaju zabrinutost, pa kao rezultat dolaze i drugi poremećaji poput ksenofobije.

„Čitava ova situacija će prouzrokovati traume svim generacijama. To nam pokazuje da bi se kako bi ublažili ove posledice, sve kosovske institucije (parlament, vlada, ministarstvo, NIJZ…) Trebalo što pre da se pripreme, kao i da maksimalno angažuju psihijatre koji su spremni da doprinese očuvanju mentalnog zdravlja stanovništva“, zaključuju u Udruženju.

Kosovo Online / Klan Kosova


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button