Vijesti

MMF se protivi povlačenju 10 odsto iz Penzionog fonda Kosova

Međunarodni monetarni fond usprotivio se povlačenju od 10 odsto iz Penzionog fonda Kosova, jer bi to umanjilo buduće penzije i ograničilo veličinu domaćeg tržišta kapitala, prenosi Gazeta Ekspres.

“Treba izbegavati stvaranje dodatnih penzijskih davanja na postojećim šemama, bez analize održivosti postojećih davanja. Takođe, predloženo povlačenje 10 procenata penzijske štednje iz Penzionog fonda podriva Stub 2, smanjuje buduće penzije i ograničava veličinu unutrašnjeg tržišta kapitala, koje je bilo suštinski izvor budžetskog finansiranja”, kaže se u izveštaju MMF.

Mogućnost da povuku deset odsto sredstava sa svog računa u Penzionog fonda, predviđena je Nacrtom zakona o ekonomskom oporavku, koji šest puta nije izglasan u Skupštini Kosova.

Do sada je vrednost sredstava u fondu penzijske štednje dostigla preko dve milijarde evra sa oko 690 hiljada građana koji plaćaju doprinos.

To znači da ukupna vrednost koja bi mogla da se povuče iz Fonda iznosi oko 200 miliona evra sredstava za koja se, prema zvaničnicima Vlade Kosova, smatra da stimulišu agregatnu potražnju na tržištu.

Kosovo Online/Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button