Vjera

ATEIZAM! ŠTA SU GOVORILI POZNATI ATEISTI NA SAMRTI?

Thomas Paine (američki politički aktivista i revolucionar iz 18 stoljeća, deklarisao se kao ateista), na samrti je govorio: “Molim vas, ne ostavljajte me samog! O moj Bože, šta sam to skrivio?! Ja ne zaslužujem ovo. Dao bih cijeli svijet i još toliko da se oslobodim ovog mučenja. Ne ostavljajte me samog! Kada bi sa mnom ostavili barem jedno dijete. Ja sam na ivici pakla, ja sam radio za sotonu.”

Sir Thomas Scott (engleski političar, 1535-1594.), rekao je dok je umirao: “Još prije nekoliko trenutaka nisam vjerovao u postojanje Boga i pakla, ali sada osjećam da su to nepobitne istine. Ja sam sada na ivici pakla i to je Božanska pravda.”

Voltaire (francuski filozof i ateista, 1694-1778.), obraćajući se svome ljekaru, rekao je: “Bog i ljudi su me zapostavili. Dat ću vam pola onoga što posjedujem ako me zadržite na životu šest mjeseci. Mrtav sam i idem u pakao!”Voltaireova bolničarka: “Da mi daju sve bogatstvo Evrope, ne bih željela vidjeti bezbožnika poput njega. Cijelu noć je plakao i molio za oproštaj.”

Francis Newport (engleski političar, 1620-1708.), rekao je onima oko njegovog kreveta u vrijeme njegove smrti: ”Nemojte mi reći da nema Boga, ja sada osjećam Njegovu prisutnost, i nemojte mi reći da nema pakla, jer trenutno imam osjećaj da klizim u njega.”

David Strauss (njemački protestantski filozof i pisac, 1808-1874.): “Filozofija me iznevjerila i osjećam da se nalazim u čeljusti mašine koja ima zupce i ne znam u kojem trenutku će me samljeti.”

– U intervjuu američkom časopisu “Newsweek”, Svetlana Staljin, kćerka ruskog komunističkog diktatora Josifa Staljina, govorila je o trenutku kada joj je umro otac, i rekla: “Smrt moga oca bila je strašna. U trenutku njegove smrti iznenada je otvorio oči i pogledao prisutne luđačkim i bijesnim pogledom, a lijevom rukom je pokazivao na nešto što je lebdjelo iznad nas. Bila je to prijeteča gestikulacija i pokazivanje, a zatim je umro.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button