Politika

ZVUK DEVEDESTIH IZ BEOGRADA: “Bosna je ’islamska država’, a kosovski Albanci neka vrsta…”

„Bosna je ’islamska država’, a kosovski Albanci neka vrsta ’crnčuga’ Balkana: dvojica srpskih ministara daju oduška mržnji“, piše švicarski list Tagesanzeiger o ispadima Ivice Dačića i Aleksandra Vulina.

„Dačić je devedesetih bio Miloševićev portparol, dakle razumije se u propagandu. U intervjuu za privatnu televiziju Happy TV, srpski šef diplomacije je rekao da su Srbi prave žrtve u Bosni jer postoji opasnost da susjedna zemlja postane ’islamska država’. ’Ali to nećemo dozvoliti.’ Nažalost, rekao je Dačić, njegovim sunarodnjacima nedostaje talent da se predstave kao žrtve”, piše Tagesanzeiger.

Autor članka Enver Robelli podsjeća da je Dačić nazvao političke vođe bosanskih muslimana „ajatolasima” te „indirektno optužio za veleizdaju sunarodnjake koji su surađivali s pravosuđem kako bi se otkrile masovne grobnice s tijelima kosovskih Albanaca”.

U tekstu se dodaje da je bivši srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio Dačićeve izjave kao „gluposti” i nastupe „klauna” koji govori kao u vrijeme Miloševića.

„Ulje na vatru je dolio ministar odbrane Aleksandar Vulin pejorativnom opaskom o kosovskim Albancima. U jednom službenom saopćenju ih je nazvao ‘Šiptarima’. Taj izraz je usporediv s rasističkom uvredom ’crnčuga’ za crne Amerikance. Beogradsko pravosuđe je 2018. u jednoj presudi došlo do zaključka da je pojam ’Šiptar’ politički nekorektan i uvredljiv.

Ali za Vulina to nije razlog da upristoji rječnik. Naprotiv. Kao njegovi sekundanti ukazuju se najvažniji masovni mediji u zemlji koji stalno upozoravaju na zle ’Šiptare’, koji će navodno uskoro objaviti rat Srbiji i koji bi mogli na prepad uništiti Srbe”, dodaje se u Tagesanzeigeru.

Vulin je u tekstu opisan kao čovjek koji je u beogradskoj Vladi zadužen za oštre tonove. „Nikada nije služio vojsku, ali se često pojavljuje u paravojnim uniformama. Sebe vidi kao ljevičara, idol mu je Che Guevara, a u njegove junake se ubrajaju osuđeni srpski ratni zločinci i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke koji je opravdavao Miloševića.“

„I Vulin i šef socijalista Dačić u Srbiji važe kao rusofilne galamdžije. Nejasno je još da li će biti u novoj Vladi. Šef države Aleksandar Vučić uvjerljivo je dobio izbore krajem juna i u parlamentu raspolaže dvotrećinskom većinom. Nije upućen na podršku malih stranaka poput Dačićeve i Vulinove“, zaključuje švicarski list.

Najčitaniji njemački tabloid Bild na svojim internetskim stranicama donosi tekst o odluci da Ana Brnabić ostane premijerka. „Politički važi kao pomoćnica koja ispunjava želje predsjednika i šefa SNS-a Vučića. On u Srbiji sve važne odluke donosi sam.“

Tekst se fokusira na očito pikantniju temu za ovaj tabloid – seksualnu orijentaciju Ane Brnabić. „Oko 80 posto stanovništva u ovoj balkanskoj državi su pravoslavni kršćani. To je jedan od razloga što je homoseksualnost u Srbiji i dalje tabu. Srbija je svjetlosnim godinama udaljena od registriranih partnerstava ili homoseksualnih brakova, iako ima premijerku koja je lezbijka.”

„Ona se pak uopće ne izjašnjava o mogućem zakonskom priznavanju homoseksualnih parova“, primjećuje Bild. „Kaže da kao premijerka predstavlja srbijansku Vladu i zato ne može iznositi lično mišljenje’.”


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button