KORONAVIRUSVijesti

Medicinske sestre na ulazima u vječane sale. Tako će se od sada na Kosovu organizovati vjenčanja

Prve osobe s kojima će gosti imati kontakt na vjenčanjima i zabavama u zemlji, od sada će biti medicinske sestre. Stajat će na vratima dvorane i provjeravati temperaturu svih gostiju. Ali koje su druge mjere koje se moraju poštovati u restoranima da bi se organizovali takvi događaji?

Nakon smanjenja broja novih slučajeva COVID-19 u zemlji, Kosovska ugostiteljska i turistička komora traži od Ministarstva zdravlja da dozvoli organizaciju vjenčanja i zabava.

Ova je institucija čak pripremila priručnik o načinu održavanja ovih događaja.

“Na osnovu činjenice da posljednjih dana imamo značajan pad broja zaraženih, a sada je spreman Priručnik o postupanju, OHTK zahtijeva da se zabave i vjenčanja dozvole. “Na osnovu primljenih obećanja, OHTK vjeruje da će zabave, vjenčanja i kupaonice uskoro biti otvorene”, navodi se u njihovom zahtjevu upućenom Ministarstvu zdravlja.

Na osnovu ovog priručnika, od sada će na ulazu u sobe biti angažirana medicinska sestra s dvosatnim rasporedom rada koja će kontrolirati temperaturu gostiju. Njegova plaća bit će 30 eura, a za isplatu će se pobrinuti vlasnici hala.

Također će biti postavljena nova pravila za konobare i ostale koji će biti angažirani u usluzi.

“Radnici ili konobari poslužit će u rukavicama, a uslugu će obavljati na stolu promjera 2m u kojem će moći sjediti najviše 8 ljudi, na udaljenosti od stola do drugog stola 2m”, navodi se u priručniku.

Također će biti obavezno imati listu sa imenima prisutnih na zabavi, tako da u slučaju bilo kakvih znakova ili sumnji na virus imaju adresu za praćenje i te evidencije čuvaju najmanje dvije sedmice, a poslovni prostor treba predstaviti koji zaposlenik ima posluženi za tim stolovima.

U međuvremenu, svo osoblje će proći medicinski pregled kao i uvijek sanitarni liječnici.

Novim priručnikom vlasnici dvorana moraju dezinficirati zgradu, hodnik, kuhinju i postaviti table upozorenja za dodatnu brigu, kao i dezinficijense na bazi alkohola u dvoranama.

“Uprava će imati ključnu ulogu i biti na nivou dužnosti kako bi poštivala mjere osoblja za efikasnu kontrolu mjesta dezinfekcije unutar i izvan objekta kako bi se osiguralo da su punjena proizvodima kao što su sapun i dezinficijens da brinu o čistoći osoblja, kao i o kratkim pauzama s vremena na vrijeme odgovorne osobe da kontrolišu provođenje mjera ”, dalje se navodi u priručniku.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button