Vijesti

Poboljšanje situacije sa Covidom: Očekuje se da će u roku od četiri dana 20 hiljada sunarodnika doći na Kosovo

Ministar zdravlja Armend Zemaj putem objave na Facebooku objavio je da se situacija sa koronavirusom značajno popravila tokom posljednje dvije sedmice, piše Gazeta Blic. Zemaj je naglasio da se u naredna četiri dana očekuje dolazak na aerodrom u Prištini oko dvadeset hiljada sunarodnika.

Ovom prilikom pozvao je upravu aerodroma u Prištini da budu izuzetno oprezni prema dijaspori i da ostvare dobar napredak u pogledu poštovanja anti-Covid mera.

Potpuna najava Zemaja: Tokom poslednja 24 sata 56 građana je dobilo bitku sa virusom Covid 19, dok su rezultati bili pozitivni 52. Poštovani državljani Republike Kosovo,

Nastavljamo živjeti s novom stvarnošću stvorenom od marta ove godine i živjet ćemo s njom još neko vrijeme, jer nikome na svijetu nije jasno do kada ćemo imati pandemiju. s kojima možemo upravljati, postigli smo to zajedno, preuzimajući odgovornost, ali i dijeleći ih s drugim važnim akterima u borbi protiv Covida 19.

Već smo svjedoci da smo u posljednja dva tjedna među 7 evropskih zemalja koje su najbolje upravljale epidemiološkom situacijom. Ovo je dodatni motiv za svačiji rad i daljnju posvećenost.Ova upravljana situacija daje nam priliku da brzo pripremimo planove i strategije za sljedeću fazu, jesen i zimu kako bismo spriječili infekciju COVID-19. .
Postepeno smo ublažili mjere, ali dodali smo i sanitarne inspektore na terenu tako da ništa nije prepušteno slučaju i zbog nečije nepažnje imamo neželjenu situaciju. Naglašavao sam i opet naglašavam, od objavljivanja mjera koje imati više primjedbi, ali snažnu reakciju na svakoga ko ne poštuje mjere protiv Kovida. Dragi naši sunarodnici, sada se očekuje da će u naredna 4 dana na aerodrom u Prištini stići oko dvadeset hiljada sunarodnika, pa pozivam upravu u PIA da biti na oprezu prema dijaspori i imati dobar napredak u poštivanju anti-Covid mjera.

U cilju razmjene najboljih praksi protiv Covida 19 i uzajamne pomoći u suočavanju sa situacijom izazvanom koronavirusom, jučer smo u Tirani potpisali sporazum sa gđom. Orgeta Manastirliu, ministrica zdravlja i socijalne zaštite.Pozdravljamo odluku švicarske države da ukine karantenu za sunarodnike koji se vraćaju u Švicarsku i valjanost naših testova koje je izvodio tim epidemioloških stručnjaka njemačkog Instituta za javno zdravstvo “Robert Koch Institute”.

Podaci pokazuju da je od 17. septembra do danas, 3. oktobra 2020. godine, testirano ukupno 10.090 građana, bitku protiv virusa pobijedilo je 1.833 pacijenta s pozitivnim rezultatom od 918 slučajeva, dok je 26 slučajeva smrti.

Ovo su rezultati koji se uvelike razlikuju od prethodna dva tjedna i dokazuju da ćemo samo zajedničkom zalaganjem pobijediti virus, a jesen i zima će nas naći puno bolje pripremljene u infrastrukturi, ljudskim kapacitetima, testiranju, cijepljenju i mnogim drugim aktivnostima. može pomoći u očuvanju zdravlja naših građana.

TV PRIZRENI


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button