Politika

VUČIĆ POPUŠTA Veliki obrat na Kosovu: Srpska lista spremna da učestvuje na izborima

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je kosovske vlasti da što prije raspišu izbore za nove gradonačelnike i skupštine općina na sjeveru države, uz poruku da su spremni da na njima učestvuju…

Rakić je na konferenciji za medije kazao da je “lopta sada u dvorištu Prištine”, piše Danas.

“Potrebno je da ovi lažni, nelegalni i nelegitimnu gradonačelnici i odbornici koji već mjesecima maltretiraju naše građane hitno podnesu ostavke i odu, da izađu iz naših zgrada, jer oni nisu predstavnici našeg naroda. Njihova jedina svrha je maltretiranje naših građana”, istakao je Rakić.

Prema njegovom mišljenju život je svakim danom “sve teži za srpski narod” na Kosovu.

“Kurtijev režim ne prestaje da kršeći dogovore, zakone, i sva prava srpskog naroda zastrašuje srpski narod. Mi moramo da budemo jedinstveni i složni, i da u ovim nemogućim uslovima pokušamo da budemo krojači svoje sudbine i zaštitimo narod“, naveo je Rakić, i dodao da je Srpska lista političke odluke uvijek donosila u interesu građana a ne gledajući da li su popularne ili nisu.

Isto tako, istakao je Rakić, političke odluke su uvijek donosili u koordinaciji sa Beogradom.

“Zato ćemo i ovog puta ćemo poslušati savjet predsjednika Vučića i danas šaljemo poruku da smo spremni da učestvujemo na izborima na sjeveru Kosova, i time podstaknemo politički proces i dijalog koji bi doveo do ispunjenja naših uslova koje smo više puta do sada isticali. Zato tražimo od Prištine da u najkraćem roku raspiše vanredne lokalne izbore za gradonačelnike i odbornike u sve četiri općine na sjeveru Kosova”, naveo je Rakić.

Podsjećamo, Srpska lista je prethodno odbila da učestvuje 4. aprila na lokalnim izborima na Sjeveru Kosova, dok se ne formira Zajednica srpskih općina i ne povuče Policija Kosova.

Do tih izbora je došlo nakon što su prethodno srpski gradonačelnici i odbornici podnijeli ostavke, a policajci dali otkaze.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u četvrtak Srbe sa sjevera Kosova da izađu sa inicijativom za što skorije izbore, “kako bi došli do osnovnih poluga vlasti” na sjeveru Kosova. Rekao je da ih moli da to učine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button