Politika

IZNENADNI SASTANAK Osmani o susretu s Vučićem: Samo se žalio i jadikovao, u maniru Miloševićevog ministra

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani na medijskoj konferenciji nakon summita čelnika Evropske političke zajednice rekla je kako je u susretu s evropskim čelnicima imala priliku detaljno ih informirati o tome što se događa na ja sjeveru zemlje.

Šefica države je najavila da nije bio u planu susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je htjela prenijeti poruku kao predsjednica da je narod Kosova konstruktivan.

“Nisam imala plan da se sastanem s Vučićem. Kao predsjednik svih građana Kosova, želim pokazati konstruktivnost, što je vrlina našeg naroda, i pokazati volju da možemo razgovarati sa svima. Srbiji smo godinama pružali ruku suradnje i nije prvi put da se nalazimo s Vučićem na takvim sastancima”, kazala je Osmani.

Osmani je rekla da je sastanak održan na insistiranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Naglasila je da sastanak nije bio dio pregovora, već je samo bila razmjena mišljenja, a na kojem je sastanku rekla da je Vučić jadikovao, negodovao i, kako je rekla, “sigurno nije govorio istinu, što je njegova vrlina, kao Miloševićevog ministra propagande”.

Predsjednica države rekla je da je na tom sastanku tražila garanciju Srbije da će primijeniti Sporazum, zatim je zatražila da se ukloni vojska s granice, te da se ne podržavaju kriminalne grupe koje izazivaju nasilje na sjeveru zemlje.

Prema njezinim riječima, na sastanku je naglašena predanost Kosova provedbi svake tačke sporazuma.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button