Politika

CIK Počeli vanredni lokalni izbori na sjeveru: Glasa se i u kontejnerima

Nekoliko minuta poslije 7 sati počelo je da se otvara nekoliko biračkih centara u sjevernom dijelu Kosova, gdje se održavaju vanredni lokalni izbori.

U nekim drugim ima kašnjenja zbog, kako se navodi, nedolaska izbornog materijala.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani pozvali su građane sa pravom glasa na sjeveru da glasaju na izborima 23. aprila, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oni su optužili Beograd za zastrašivanje građana na ovim prostorima.

“Želim da vas uvjerim da sve institucije Kosova čine sve da osiguraju da ovi izbori budu slobodni i pošteni i da je vaša sigurnost zagarantovana”, rekla je Osmani.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da na izborima neće izaći više od “100 Srba”.

On je rekao da niko neće izaći “u policijske kontejnere” da glasa.

Međunarodna zajednica je izrazila žaljenje što vodeća stranka kosovskih Srba – Srpska lista – ne učestvuje na izborima i pozvala je sve stranke na uzdržanost.

Centralna izborna komisija Kosova postavila je kontejnere na glavne ulice za današnje lokalne izbore u sjevernom delu zemlje.

Biće otvoreno 19 biračkih mesta, od kojih 13 u kontejnerima. Ukupan broj građana koji mogu glasati, prema podacima CIK-a, je 45.095.

Očekuje se da će izlaznost biti mala, jer je Srpska lista – najveća stranka kosovskih Srba, koja sama neće učestvovati na izborima – pozvala na bojkot procesa.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
RSE

Više iz rubrike

Back to top button