Region

ČEKA SE DO 8 SATI Zastoj na granici Kosova i Sjeverne Makedonije, kolona duga četiri kilometra

Na granici Elez Han između Sjeverne Makedonije i Kosova formirane su dugačke kolone kamiona i drugih vozila, pa se za prelazak čeka do osam sati, javlja Telegrafi.

Vozači kamiona se žale da je razlog dugog čekanja spora procedura carinske policije i mali broj traka za ulazak vozila.

Vozač koji je želio da ostane anoniman izjavio je za Telegrafi da se na ulazak na Kosovo iz Sjeverne Makedonije čeka između četiri i osam sati.

On kaže da nije prvi put da carinici odugovlače posao i stvaraju slične situacije, pa se na granici dugo čeka.

„Čekamo 4-8 sati. Ovakva situacija traje od Nove godine. Tražimo od institucija Kosova da pronađu rješenje za ovaj problem“, izjavio je ogorčeni vozač.

Kolona vozila dugačka je oko četiri kilometrara.

Između Kosova i Sjeverne Makedonije postoji memorandum o slobodnom kretanju robe i građana. ali je tokom godina došlo do pogoršanja trgovinskih odnosa Kosova i Makedonije.

Kosovo i Sjeverna Makedonija su imali veliku političku i komercijalnu krizu prije deceniju, nakon što je Skoplje počelo da primjenjuje granične takse za stanovnike Kosova koji ulaze u ovu zemlju.

Kosovo je uzvratilo uvođenjem zabrane ulaska na Kosovo svih dobara iz Sjeverne Makedonije.

Dok se situacija dodatno pogoršavala, cijeli prijelaz između dvije zemlje bila je blokirana nekoliko dana.

Ova situacija je prouzrokovala gubitke od nekoliko miliona, uglavnom u Sjevernoj Makedoniji, koja svakodnevno na Kosovo isporučuje robu vrijednu milione eura.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Telegrafi

Više iz rubrike

Back to top button